Отбелязваме 24 май в деня за размисъл преди евровота

OFFNews 24 май 2014 в 08:45 3290 4

Снимка БГНЕС, Архив

В цялата страна днес се отбелязва 24-ти май – Денят на българската просвета и култура, както и на славянската писменост. Освен това днес е и деня за размисъл преди изборите за евродепутати.

Празникът ще бъде отбелязан във всички големи градове в страната, като се предвиждат ученически шествия, концерти и множество прояви.

В София ще се проведе традиционното празнично шествие по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. В него ще се включат и редица общественици въпреки, че днес е денят за размисъл. Те ще присъстват на официалното честване от 11.00 часа пред паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

Централната избирателна комисия позволи участието на държавници в събитието, след като министърът на образованието и науката специално отправи допитване за това.

Днес ще бъде отслужен и благодарствен молебен за 24 май. Той ще бъде оглавен от Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон, председател на църковното настоятелство на храма. Церемонията е благословена от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, а началото на молебена е от 10.00 часа.

Президентът Росен Плевнелиев също ще се включи в празничното шествие, което ще започне от 10.30 часа пред сградата на Националния археологически музей (ул. „Съборна“ 2) и ще завърши пред Паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

Плевнелиев ще открие и фотоизложбата „По следите на Св. Св. Кирил и Методий“ в Софийската градска художествена галерия. Вечерта държавният глава ще бъде домакин на традиционния прием по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, който ще се състои в сградата на Националния исторически музей.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!