Опасна жега днес: пазете се от слънцето и пийте често вода!

OFFNews 13 юли 2023 в 06:15 1327 0

Пийте повече вода в жегата и се пазете от слънцето!

Снимка БГНЕС

Пийте повече вода в жегата и се пазете от слънцето!

Опасно горещо ще е времето в по-голямата част от страната днес, 13 юли.

Предупреждение от втора степен (оранжев код, който означава, че времето е опасно) издаде Националният институт по метеорология и хидрология.

Той е в сила за 16 области. В останалите 12 кодът е жълт, което означава "потенциално опасно време".

В "оранжевите области" се очаква температурата на сянка да достигне 41 градуса, в "жълтите" - 37-38°. В София максималната температура на сянка ще е около 36 градуса.

Във втората група са София, София област, Перник, Кюстендил, Смолян, Кърджали, Бургас, Варна, Добрич, Шумен, Разград и Търговище. В първата са всички останали.

В горещото време кръвното пада, за да помогнете на организма си, пийте чаша вода на всеки час - съветва кардиологът проф. Арман Постаджиян, началник на отделението по кардиология в УМБАЛ "Св. Анна".

Най-горещо ще е след обяд.

Вятърът ще е слаб, в по-голямата част от страната от запад-югозапад, по Черноморието - от югоизток.

В планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен западен, по високите части северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 30°, на 2000 метра - около 23°.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от югоизток. Максималните температури ще бъдат 28°-33°. Температурата на морската вода е 23°-25°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Атмосферното налягане още малко ще се понижи и ще се доближи до средното за месеца.

Слънцето в София изгрява в 6 ч. и 1 мин. и залязва в 21 ч. и 3 мин. Продължителността на деня е 15 ч. и 1 мин. Луната в София изгрява в 2 ч. и 12 мин. и залязва в 17 ч. и 41 мин. Фаза на луната: три дни след последна четвърт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика