Омбудсманът се закани, че ще сезира КС за пенсионните реформи

ОFFNews Последна промяна на 19 January 2015 в 15:36 3231 1

Омбудсманът Константин Пенчев.
Омбудсманът Константин Пенчев.

Омбудсманът Константин Пенчев заяви, че предвидените пенсионни реформи трябва да бъдат подложени на по-сериозни обществени дебати и да бъдат преразгледани.

Той напомни, че в края на миналата година управляващото мнозинство е поело ангажимент тези промени да бъдат подложени на обществена дискусия до края на месец март 2015 г.

Пенчев се закани, че "ако до края на март надеждите и очакванията на българските граждани за пореден път не бъдат оправдани", ще прецени дали да упражни правомощието си да сезира Конституционния съд.

Той предложи да бъде домакин на подобен обществен дебат, в рамките на който да се чуе и мнението на гражданите.

„Моята твърда позиция е, че промени в законодателството и особено такива в чувствителни области, каквато е пенсионната реформа, трябва да се осъществяват след обстойно обществено обсъждане, като се изследват подробно всички мнения и становища и се дава гласност на различните гледни точки и предложения, с цел да се постигне консенсус по важните въпроси”, пише омбудсманът.

Той с безпокойство констатира, че извършените законодателни промени срещат негативен отзвук и неодобрение не само от страна на пенсионноосигурителните дружества, но и от различни организации, а най-вече от гражданите. 

„Логично, непрозрачният и прибързан начин на вземане на това законодателно решение, което допуска с акт на Министерския съвет, а не със закон, да се регламентират редът и начинът на осъществяване на избора на осигуряване, предизвика обществено недоволство и възмущение, което заля институцията на омбудсмана на Република България. Към мен с подписка се обърнаха 2 600 граждани и над 200 лица с индивидуални жалби, които не одобряват „национализацията” на средствата им”, допълва Пенчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови