Октай Енимехмедов влиза в затвора за 3 г. и половина

Лилия Христова 26 февруари 2014 в 15:56 6608 13

Октай Енимехмедов влиза в ареста за 3 години и 6 месеца

Софийски градски съд призна за виновен Октай Енимехмедов по две, от общо трите обвинения, като го осъди на три години и шест месеца затвор.

Подсъдимият беше оправдан по обвинението за опит за убийството на Ахмед Доган. Съдиите не намериха достатъчно мотиви, за това, че Октай е имал намерение на убие лидера на ДПС. Самият Енимехмедов няколко пъти заяви, че имал намерение единствено да уплаши Доган, но не и да го ликвидира.

Съдът обаче го призна за виновен по обвинението за закана за убийство и за хулиганска проява. По двете обвинения той получи съответно 3 години и 6 месеца и 3 години, като ще трябва да изтърпи най-тежкото от двете. От тази присъда ще бъде приспаднато времето, прекарано в ареста, което е една година.

Освен това подсъдимият ще трябва да заплати разноските по делото на стойност 7 477 лв.

По-рано днес прокуратурата поиска 17 години и шест месеца затвор за нападателя на Доган.

След пледоариите не страните, Октай направи изявление пред съда.

"Аз, гражданинът Октай Енимехмедов, проявих доблест, съпоставима с тази на героите от гръцката митология и положих усилия да защитя своя народ, воден от чувството си за дълг", каза той и обясни, че според него службите на ДС нямат място в днешната политика, а сътрудниците на ДС не могат да бъдат представители на българските турци и още повече да бъдат техни лидери. Той каза, че неговата постъпка е била в името на по-добро бъдеще на страната.

"Отказвам да се приема за виновен и да се извиня за направеното", заяви Енимехмедов и призова съда за справедливо решение. Той наблегна, че справедливостта е между осъждането и оправдаването и преценката е в ръцете на съда. "Бих искал България да бъде страната на младите хора, хубавите жени и доброто вино, а не страната на бездомните кучета", каза още той.

Присъдата подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews