Ограничиха достъпа до крепостта ''Баба Вида'' заради нови срутвания

OFFNews 06 ноември 2023 в 10:52 1117 1

Крепост Баба Вида

Снимка Архив

Крепостта "Баба Вида"

Временно изпълняващият длъжността кмет на община Видин Юлиян Петров е ограничил достъпа за посетители в крепостта „Баба Вида“ от 3 ноември за неопределено време. Причината е установяването на нови срутвания във вътрешния двор, както и опасност от нови, които могат да застрашат живота и здравето на посетители и служители, съобщи БТА.

Новото трето поред срутване за последните два месеца е на входната кула към вътрешния двор в ляво. То е довело да падането на няколко камъка и керемиди, които продължават да се свличат. Около касата на вратата е установен луфт. Хоросан почти липсва, уточни Петров. С докладна записка Регионалният исторически музей е информирал в петък следобед Община Видин за новите срутвания. Този участък попада в туристическия маршрут на посетителите и мястото е обезопасено, обясни временно изпълняващият длъжността кмет.

Днес се събира работна група за евентуалното намиране на алтернативен безопасен маршрут за посещения в "Баба Вида".

Историческата забележителност "Баба Вида" е публична държавна собственост и паметник на културата от национално значение. По силата на договор с Министерството на културата през 2017 г. на Община Видин е предоставено безвъзмездно право на управление на обекта за срок от 10 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки