Образователният министър: Студентите да се срещнат с мен, щом искат да ги чуя

Вероника Шербанова 02 ноември 2013 в 13:42 2142 8

Анелия Клисарова, министър на образованието и науката Снимка: БГНЕС
Анелия Клисарова, министър на образованието и науката Снимка: БГНЕС

 

Поканила съм студенти, без значение от тяхната гражданска позиция, на среща във вторник, защото искам да ги чуя. Това заяви в студиото на “Животът и други неща” по БНТ образователният министър Анелия Клисарова.

Клисарова обясни, че и тя би отишла при студентите, ако я поканят.

Целта на срещата е да се обсъдят важните неща, които предстоят във висшето образование, а и защото студентите обявиха, че искат да бъдат чути, посочи Клисарова.

За тази среща още в сряда са уведомени и ректорите, допълни образователният министър.

В проектобюджета за следващата година се предвиждат допълнително 100 млн. лева, което показва, че образованието е първи приоритет за правителството. Предстои да се обсъди и стратегията за висшето образование, което също искам да обсъдя със студентите, за да се случи реформата във висшето образование, коментира тя. 

„Всеки може да протестира, да изразява гражданска позиция, въпросът е как да стане това. Когато ние пречим на другите, които пък искат да учат, това правилно или неправилно е? Студентите от другите университети водят нормален учебен процес, докато в ректората на Софийския това просто не се случва. Колко време ще бъде това, кога ще наваксат, ще заверят ли семестъра, ще си вземат ли държавните изпити. Това са много важни въпроси в контекста на окупацията, категорична е Клисарова.

Те са умни, ще се справят. Те ще си вземат решение дали трябва да нарушават правата на другите. И все пак университетът е място за образование, заяви Клисарова.

Преди дни "Ранобудните студенти" обясниха, че не искат да се срещат с образователния министър. “Разбира се, че темата за образованието силно ни интересува. Според нас образованието трябва да е приоритет за всеки, искащ да управлява в България. Но по никакъв начин няма да обсъждаме тази тема с представители на това изчерпало кредита си на доверие правителство”, категорични са те.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови