Обмисля се подкрепа за всички работодатели, които наемат украинци

Обмисля се и възможност за финансиране на детегледачи, тъй като голяма част от пристигналите от Украйна са жени с малки деца, както и предоставяне на ваучери за езикови курсове на украинските граждани, каза социалният министър Георги Гьоков

OFFNews 11 май 2022 в 18:03 1825 0

Снимка БТА-Архив

Обмисля се подкрепа за всички работодатели, които наемат украински граждани, каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков на заседанието на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика, предаде БТА.

Гьоков припомни, че работодателските организации са заявили 250 хиляди свободни работни места. По думите му в България са влезли 248 085 украинци, но са останали 104 067 от тях. Скоро, след одобрение на Министерството на финансите и на Министерския съвет, ще има схема за субсидиране на работодателите със средства по ОП „Развитие на човешките ресурси“, посочи още той.

"Обмисля се вариант, според който ние три месеца ще плащаме минималната работна заплата и осигуровките, а след това за още три месеца – само осигуровките", обясни Гьоков.

По думите му се обмисля и възможност за финансиране на детегледачи, тъй като голяма част от пристигналите от Украйна са жени с малки деца, както и предоставяне на ваучери за езикови курсове на украинските граждани.

Планира се осигуряване на психологическо подпомагане, на трудово консултиране, профилиране на търсещото работа лице спрямо нуждите му, улесняване на интеграцията на децата, обучение на български, помощ за наем за жилище до три месеца, осигуряване на наставници, почасови услуги за грижа за дете и др.

Министърът посочи, че за тези цели ще бъдат осигурени 46.5 млн. лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови