Областният управител на Варна спря прехвърлянето на акциите от Пловдивския панаир

Ангел Марковски 20 декември 2021 в 18:46 2741 0

Снимка БТА

Областният управител на Варна Марио Смърков

Областният управител на Варна Марио Смърков оспори решенията на на Общинския съвет Варна за даването на акциите на "Пловдивския панаир" пред Административния съд Варна. Това съобщиха от пресцентъра на областната управа.

Оспорването спира изпълнението на индивидуалните и на общите административни актове и действието на подзаконовите нормативни актове, освен ако съдът установи друго.

С посочените решения се отменя решението от 02.05.2017 г., спиред което акциите, съставляващи 29% от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД трябва да бъдат безвъзмездно прехвърлени от Община Варна на държавата и дават съгласие същите да бъдат апортирани в капитала "ПЪЛДИН ТУРИНВЕСТ" АД - гр. Пловдив.

На 17 декември вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова изпрати писмо до Областния управител на Варна г-н Марио Смърков, в което апелира да бъде спряно взетото от Общинския съвет на града решение от 10 декември 2021г. и вписването в Агенция по вписванията. С него се прехвърлят акциите, притежавани от Община Варна от "Международен панаир Пловдив" АД на дружеството "Пълдин туринвест" АД. „Министерството на икономиката не е променило позицията си, че апорта на акциите от "Международен панаир Пловдив", които Варна притежава в "Пълдин туринвест" АД представлява акт на скрита приватизация“, изтъкна тогава вицепремиерът.

По-рано днес Окръжна прокуратура-Варна разпореди две проверки на апортната сделка на Община Варна за прехвърляне на притежаваните от нея 29 % от акциите от "Международен панаир Пловдив" АД на частно дружество с общинско участие. Едната трябва да установи спазена ли е нормативната уредба при вземането на решението за реализирането на сделката, както и законно ли е разрешаването й. Втората проверка е дали има извършени нарушения от длъжностни лица, които представляват престъпление, и кой ги е извършил. В случай, че бъдат констатирани нарушения, решението за апортната сделка ще бъде протестирано пред Административния съд във Варна. Срокът за обжалване е 14 дни.

Решението за апортирането на акциите на Община Варна от "Международен панаир Пловдив" АД в "Пълдин туринвест" АД бе взето на 10 декември от Общинския съвет във Варна по предложение на кмета Иван Портних. Общинският съвет го прие с 28 гласа "за", 15 "против" и 5 "въздържал се". С това решение капиталът на "Пълдин туринвест" АД се увеличава с 16 314 400 броя безналични акции с номинална стойност 1 лев, които представляват 29 на сто от капитала на Международния панаир. Дни преди Общинският съвет да одобри сделката служебният министър на икономиката Даниела Везиева поиска от кмета на Варна Иван Портних да върне акциите на държавата, тъй като такова решение е взето през 2017 година от Общинския съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови