Обявяват частично бедствено положение в Пазарджик

Има опасност градът да остане без питейна вода

OFFNews 17 ноември 2014 в 13:22 3273 0

Община Пазарджик обявява частично бедствено положение, защото бреговете на Марица се рушат и има опасност реката да залее помпените станции и кладенците. Така градът може да остане без вода.

Това заяви на пресконференция кметът на община Пазарджик Тодор Попов.

Брегът е бил отдалечен от сондажните кладенци на около 75 метра, но сега разстоянието до кладенците, снабдяващи града с вода е само 35 метра.

Общината е поискала средства за укрепване на брега още през април от Междуведомствената комисия, но пари не са били отпуснати и така се е стигнало до сегашната ситуация.  

"Днес и утре ще стане ясно какви дейности са най-удачни в този участък. Едната възможност е да се направи промяна на речното корито на река Марица така, че то да минава в друго русло. Другата възможност е да се направи заскаляване на брега с едроломен камък", каза кметът.

Той обясни, че общината ще отдели около 200 хиляди лева, за да спре рушенето на брега в проблемния участък, където няма дига.

"Ще бъде възложено и изпълнението им, за да може временно да решим проблема. Срокът, за който ще успеем е за около 20 дни. Окончателното решаване на този проблем може да стане с изграждането на дига там, обясни Попов. Той уточни, че за целта трябва да бъде разработен проект и да бъдат осигурени средства за неговото реализиране", обясни Попов.

Според него, за да се реши трайно този проблем е необходимо участък от около 350-400 метра да бъде обезопасен като се изгради дига. За това са необходими проект и средства за неговото изпълнение. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!