Новите участъци на "Хемус" са по-скъпи заради съоръженията по трасето

OFFNews 05 януари 2016 в 13:05 4498 12

Цените на новите участъци на автомагистрала "Хемус" са по-високи от първоначалната стойност, защото тя беше определена през 2013 г., без да има реален проект, съобщи министърът на на регионалното развитие благоустройството Лиляна Павлова в ефира на bTV.

Тя обясни, че реалните проекти са били готови през лято на миналата година, а по трасето има предвидени 3 километра тунели и над 10 километра виадукти, които оскъпяват строителството.

Лиляна Павлова каза, че процедурата по избор на изпълнител за двата лота от общо 60 км участък от Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч, е приключила и срокът за обжалване е изтекъл вчера, като има подадени няколко жалби.

След като процедурата по обжалване приключи, ще може да се пристъпи към подписването на договори, поясни министъра. Обжалванията отнемат между 3 и 6 месеца и най-късно след 6 месеца ще има възможност да бъде потвърден изборът на фирмите-изпълнители.

Това са договори за инженеринг и фирмите ще имат между 6 и 9 месеца да допроектират. Успоредно с това може да се извършва и отчуждаването на терените, а реално строителство може да започне през 2017 г., разясни Павлова.

На въпрос дали може да потвърди, че избраните фирми са на Валентин Златев и на Делян Пеевски, Павлова посочи, че това са консорциуми от фирми, в които влизат, както български, така и международни компании. Те са подали надлежно необходимите документи и са доказали че имат изпълнени проекти от аналогичен размер.

Министър Павлова каза, че има готовност да се обяви тръжната процедура и за следващия етап от строителството на АМ „Хемус“ – от разклона за Плевен – Ловеч до Велико Търново. Участъкът е с дължина от 85 км.

Лиляна Павлова коментира и програмата за „Енергийно обновяване на българските домове“. Тя обясни, че вече са готови 156 сгради, а още 150 са в готовност за саниране и са прехвърлени към Националната програма за енергийна ефективност.

По нея са одобрени още 1900 сгради за обновяване. Реализацията им ще започне през пролетта. Павлова съобщи, че по информация от домоуправителите на вече готовите сгради, разходите за отопление са намалели с 45-50%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!