Quantcast

Фирми на Делян Пеевски и Валентин Златев ще строят магистрала "Хемус"

Избрани са най-скъпите оферти, всички по-евтини са отстранени

ОFFNews Последна промяна на 15 декември 2015 в 19:54 34400 16

Консорциуми, предвождани от фирми, свързвани с Делян Пеевски и Валентин Златев, ще строят автомагистрала "Хемус".

Офертите на победителите надвишаваха почти два пъти прогнозната стойност, а държавата е елиминирала от конкурса кандидатите с най-ниските цени, съобщава "Капитал".

Офертите бяха отворени преди седмица и в неочаквано кратък срок Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" (НКСИП) публикува крайното класиране на строителите на 60 км от магистрала "Хемус".

500 млн. лв. отиват в консорцум на "ПСТ груп", а 300 млн. лв. - в "Джи Пи груп". Така предколедно управляващите разпределиха почти 1 млрд. лева (ако се добави ДДС) на две групи, които редовно печелят държавни поръчки. Магистрала "Хемус" е новия най-голям проект на втория кабинет "Борисов".

Отстранени са офертите на Сдружение "Хемус БГ" ("ИСА 2000" и "ОРС Инфраструктура") за отсечката Ябланица – Угърчин и на турската "Ташяпъ Иншаат Тааххют" за пътя между Угърчин и разклона за Ловеч и Плевен. Цената на "Хемус БГ" е с 23.41 млн. лв. по-ниска от тази на класирания на първо място участник, а тази на турската компания – с 50 млн. лв. по-евтина.

Тръжната комисия е отхвърлила обосновките на двете фирми, че могат да построят магистралата по-евтино.

Турската компания е представила и доказателства за наличие на държавна помощ от турското Министерство на икономиката – факт, който според НКСИП е самостоятелно основание за отстраняване. Не може да се установи законовото основание за тази държавна помощ, както и дали е в съответствие със законодателството на ЕС, казват от инфраструктурната компания. Комисията е констатирала редица несъответствия между техническата, ценовата оферта и обосновката на участника с предварително поставените изисквания, което е основание за отстраняване, пише НКСИП.

От решението на НКСИП става ясно, че три от допуснатите до втория етап на процедурата кандидати въобще са се отказали да подават оферти. Това са турското обединение "Гюлермак – Йсе ЖВ", австрийската "Страбаг" и италианската "Чи Ем Чи Ди Равенна".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.12 2015 в 01:56

джи пи груп е на цоло вутов ако някой знае кой е този човек...

16.12 2015 в 14:04

На Тиквата дружките пак се облажиха! Ненаситни крадци, ейй. Гнус!

16.12 2015 в 11:01

Поредната пропагандна и тенденциозно написана статия.

Накрая ще излезе и че офнюз са собственост на свинчо дебелия. Дайте доказателства де, щото като гледам става като с онази статия в която сравнявате цени на джипове в европа и хамерика.


За пореден път се убеждавам, че българските медии са само платени лалажии и нищо повече. :)

16.12 2015 в 08:59

Грешно ви е инфото. Gp groupси е на боцко. Иначе за другото бравос отстраняваме по ниската цена за да не пропадат. Ами като пропаднат пак. Какво правим?

16.12 2015 в 08:43

Така,така....щото нямало зависимости,приятелски кръгчета и обръчи от фирми....всичко е чисто и стабилно при ББ управленските практики.

16.12 2015 в 00:02

И какво точно значение има, чии са официално или не са най-високите оферти, които са били избрани? Пак се джафкате за глупости! И пак ше ви накарат един на друг да си затворите устите. Кой избра най-високите оферти, кажете! На кой беше платено? При добра воля и натиск отнякъде, сами ще си кажат кой им е платил.
Е, воля няма. А аз се чувствам, че го духам... Честито на мен, на другите духачи, а най-вече - честито на обдуханите!

15.12 2015 в 23:25

"Евах анаджим"!
Само да не реве после Веждито пак по медиите със съжаление че "са си осигурявали медиен комфорт."
Видехме го комфорта откъде струи, видехме го и колко струва.
Мехмедиите на Пейчо ага пак почнаха да хвалят нашия главен спортист в подозрителен унисон. Ерго, очаква се някаква далавера, сега вече стана ясно каква била тя.
А, да.
И да не се изненадате като пътя пропадне пак на някое място, вчера имаше такава новина.

15.12 2015 в 21:51

Фирмите не са на Пеевски и Валентин Златев. Просто всеки може да разпространява каквото си иска, и какво от това, безсилни сте, натикани в ъгъла, и единственото каквото можете да правите, е да джавкате, и какво от това, ...джавкайте си, имате право ! :)

15.12 2015 в 21:46

Евахти изненадата!

А Прокопиев жив ли е?

15.12 2015 в 21:33

Ура Дансwithme успя! Пеевски не е във властта!