Нов обществен съвет ще работи за промени в учебните програми на университетите

OFFNews 19 май 2022 в 17:51 1578 0

Акад. Христо Белоев

Снимка МОН

Акад. Христо Белоев

Новоучреден Обществен съвет за развитие на висшето образование в България ще помага за реализирането на Стратегията за развитие на висшето образование, включително осъвременяване на съществуващите и създаване на нови учебни програми, въвеждане на съвременни форми на обучение, включване в международни образователни и научни мрежи, стимулиране на младите преподаватели.

За създаването на съвета съобщи МОН и допълни, че той ще работи също за активизиране на научната дейност във висшите училища и изграждане на ефективна връзка образование-наука-бизнес.

Съветът ще бъде ръководен от акад. Христо Белоев - ректор на Русенския университет. Негови заместници са проф. Мартин Банов – председател на Селскостопанската академия, и Васил Велев – председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Новата структура ще подготвя периодични аналитични доклади към отчетите на Министерството на образованието и науката (МОН) по изпълнение на Стратегията, ще организира също широки обществени обсъждания по актуални въпроси, ще предлага решения при формулиране на държавните приоритети в областта на висшето образование.

В състава на Съвета са включени представители на Съвета на ректорите на висшите училища, БАН, Селскостопанска академия, Националната агенция за оценяване и акредитация, Националното представителство на студентските съвети, Националното сдружение на общините в Република България, на работодателски и синдикални организации и др. Министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, представители на МОН и други министерства са асоциирани представители към Обществения съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата