НОИ с четири нови електронни услуги от днес

OFFNews 01 юли 2015 в 11:27 3640 0

Националният осигурителен институт (НОИ) стартира четири нови електронни услуги от днес: 

“Издаване на удостоверение за получен доход от пенсии и добавки за ползване в друга държава”. С издаденото удостоверение лицата могат да докажат получения от тях доход за определен период от време пред компетентни институции в други държави. 

“Издаване на удостоверение за месечен размер на получаваните суми за пенсии и добавки за ползване в друга държава”. С този документ лицата могат да докажат пред институции в чужди държави какъв е месечният размер на получаваната от тях сума. 

“Издаване на удостоверение за обстоятелството, че лицето не е пенсионер.” Тази услуга е само от компетенциите на дирекция ЕРМД в НОИ. С това удостоверение хората с настоящ адрес на територията на чужди държави доказват факта, че не получават пенсия от България. 

Гореспоменатите електронни услуги са платени съгласно Тарифата на услугите в НОИ и цената е за един брой удостоверение.

От днес ще бъде възможно и изплащането на неполучена пенсия от починал пенсионер. Това ще става като наследниците подадат заявление по електронен път към съответното териториално поделение, изплащало пенсията на починалото лице, или към дирекция ЕРМД на НОИ. Услугата е безплатна. 

Припомняме, че изплащането в чужбина на неполучена пенсия от починал пенсионер е възможно само в държави-членки на Европейския съюз (ЕС), на Европейското икономическо пространство (ЕИП) и на Швейцария, както и в държави, с които Република България прилага международен договор в областта на социалното осигуряване. 

Още две новости са на лице от днес: всички лекари и болници ще подават болничните листове само онлайн, а минималната работна заплата в страната вече е 380 лв. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови