НОИ предлага нови правила при изплащането на обезщетения

OFFNews 09 юни 2015 в 15:35 3671 0

Националният осигурителен институт предложи нов ред за представяне на документи за изплащане на обезщетения, който да влезе в сила от 1 януари 2016 г.

Промените в наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване бяха приети днес от Надзорния съвет на НОИ.

Новости:

- нови образци-декларации и удостоверения да заменят сегашните заявления-декларации, подавани от осигурителите и самоосигуряващите се;

- удостоверенията да се представят в НОИ по електронен път с квалифициран електронен подпис, чрез уеб приложение, достъпно през интернет страницата на института;

- нови срокове за представяне на съответните удостоверения и заявления-декларации в НОИ (целта е да се съкрати периодът за изплащане, като до 1 юли 2016 г. той да се намали от 15 на 10 работни дни от постъпване на всички необходими данни).

- онлайн регистрация на потребителите на онлайн услугите на НОИ (в сила от 1 декември 2015 г.).

От края на годината трябва да може да се упълномощават лица, които да представя по електронен път удостоверения за изплащане на парични обезщетения от името на задължено по наредбата лице.

Предстои обсъждане и внасяне на проекта на изменение на постановлението в Министерския съвет и приемането му от правителството.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Историите на Иво Иванов