380 лв. става минималната заплата от днес

OFFNews Последна промяна на 01 юли 2015 в 08:20 4054 11

Минималната работна заплата в страната от днес става 380 лв. Пенсиите за стаж и възраст, които са отпуснати до 31 декември 2014 година, ще се индексират с 1.9%. Също днес започва приемането на молби за отпускане на целеви помощи за отопление за следващия зимен сезон.

Минималната заплата се вдига с 20 лв., след като правителството прие повторно постановлението, с което дава зелена светлина на повишението. Първоначално то беше блокирано от Върховния административен съд (ВАС), защото намеренията на правителството за вдигане на минималната заплата не беше обсъдено с работодатели и синдикати, както се изисква по закон.

В началото на 2016 година предстои вдигане на заплатата с още 40 лв. 

По-високи от днес стават и пенсиите за трудова дейност. Минималната пенсия за стаж и възраст става 157 лева и 44 стотинки, а максималната пенсия нараства до 910 лева. Определен е и нов размер на социалната пенсия за старост - 115 лева.

Изплащането на индексираните пенсии започва на 7 юли, напомнят от НОИ. От днес започва и приемът на молби за отпускане на енергийни помощи за следващата зима. Те се подават по постоянен адрес, а крайният срок е 31 октомври.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.07 2015 в 10:41

Няма лошо. Ама за мен е тъжна новина. Ще се вдигнат цените, а шефът няма да ми вдигне заплатата.

01.07 2015 в 10:33

Ох, разплаках се от умиление. Ще ми се да видя колко щеше да струва тоя "фундамент" без истинския:

1. Град-държава, пазена от чужда армия.

2. Наплив от мултимилионери, предимно от третия и бившия втори свят, които искат никой да не пита откъде са им кинтите, да са достатъчно далеч от данъчните власти на големите държави, достатъчно близко до всички големи азиатски трудови борси и да имат обслужващ персонал, който не смее да гъкне.

3. Авторитарен режим, който живее от данъците на гастарбайтери от бедни държави, но не им дава да гъкнат или да шавнат.

4. Близостта на държави като Малайзия, Тайланд, Виетнам и Китай - места, където човек може (или можеше, има малко разлики вече) да си направи каквато иска фабрика без да се грижи за неща като трудово законодателство, екология, стандарти за безопасност и т.н., стига да плаща на който трябва и да изкарва пари на гърба на обществото, без да му връща нищо.

Опитай да поработиш няколко годинки в Сингапур със семейство, па да те питам как се издържа, ако не си местен китаец-адвокат с дебели връзки с режима или обикновен данъчен беглец на скъп хотел.

Аман от препостване на либертариански фантазии.

Животът ич не е толко черно-бял.

пп минусите не са ти от нас и наздраве ;)

01.07 2015 в 09:43

... сигурно защото мерките не са кейнсиански

01.07 2015 в 09:41

Еее браво, нареди ги. А това, че си имат стратегия за развитие, която следват системно няколко десетилетия сигурно е без значение? Няколко интересни неща за стратегията им от госодарите от CATO : http://www.cato.org/publications/commentary/doing-business-singapore-style
1. Валутен борд 2. Никаква външна помощ 3. Конкурентноспособни частни предприятия. Забележително, помагат им не с протекции, аа като им осигурят отворена икономика (напълно обратно на Ердоган например) 4. Закон и ред.
By embracing Lee Kuan Yew’s Singapore Strategy of stable money, no foreign aid, first-world competition, and law and order; and by demanding a government that is absolutely free of waste and corruption, Singapore has transformed itself from a poor, barren speck to a global financial center. Indeed, a recent survey ranking the world’s top five financial centers put Singapore as number one — ahead of Switzerland, Hong Kong, London and New York.

Незнам защо трябва да се подценява фундамента на успеха им.

01.07 2015 в 09:14

"Знаете ли колко е МРЗ в Сингапур?"

Сингапур си има специфика, затова. Сингапур не е държава, а скъп хотел, чиято основна икономическа функция е опазване на препрани пари срещу заплащане.

40% от живущите там са non-resident, които не са грижа на държавата.

Айде, и полвинката е готова най-после, чау засега.

01.07 2015 в 08:58

Див комунизъм. Предизборно увеличение на МРЗ в стил електората трябва да е беден и да целува ръка. Вместо това са необходими про пазарни мерки, промени в кодекса на труда. Знаете ли колко е МРЗ в Сингапур?

01.07 2015 в 08:57

"Капиталицма е строй, при който съществува ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ЧОВЕК ОТ ЧОВЕКА"

Безспорно. А при социализма, както знаем, беше обратното. И всички знаехме кой е Човека. ;)

Айде, че плажът не чака.

01.07 2015 в 08:55

Само да допълня, че в Румъния минималната заплата е 350 ЕВРО.

Всъщност бананите са ВРЕДНИ, това си е направо една бомба в талията. Народната власт полагаше грижа за здравословното хранене на народа, и затова подобни вредни хранителни продукти отсъстваха от пазара.

А за ИНФЛАЦИЯТА е вярно, това е една от икономическите болести на КАПИТАЛИЗМА. Капиталицма е строй, при който съществува ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ЧОВЕК ОТ ЧОВЕКА, и при който едно малцинство притежава СРЕДСТВАТА ЗА ПРОИЗВОДСТВО и ограбва труда на мнозинството, които ПРОДАВАТ РАБОТНАТА СИ СИЛА на експлоататорите.

01.07 2015 в 08:41

Ех, балканский, май само си чувал за управлението на комунетата. При тех заплатките и пенцийките беха "замразени", токът се вдигаше по график, а банани пускаха не за избори, а за Нова година.

ПП стани от компа и се разходи, по магазините банани има по всяко време.

Не ги спират вече, шорошоидите недни, намериха най-лесния начин да демонстрират превъзходството на КАПИТАЛИЗМУСА.

01.07 2015 в 08:39

Всъщност, Професоре, всяка година заплатите на хората трябва да се увеличават малко по малко, защото има лека инфлация, както е в целия европейски съюз, за да може хората да си купуват стоките на достъпна цена