НИМХ обжалва пред съда създаването на нов институт на негово място към БАН

OFFNews 18 декември 2018 в 12:50 2601 0

Националният институт по метеорология и хидрология е обжалвал пред Апелативния съд в София решението за създаването на нов институт за изследвания на климата, атмосферата и водите към БАН на мястото на НИМХ, който се отделя официално от 1 януари 2019 г. 

Жалбата е от 11 декември и с нея е спряна процедурата по създаването на новия институт, се казва в съобщение на НИМХ. 

"Общото събрание на БАН в желанието си да присвои имоти предоставени от Българската държава на НИМХ за изпълнение на националните му задачи, наруши драстично собствените си Правила за преустройство на самостоятелните научни звена на БАН", допълват те. 

"Никой, никъде не е поемал ангажимент НИМХ да осигурява със сгради създавани от БАН нови институти. Ангажименти има само към колегите, които искат да напуснат след 01.01.2019 г. НИМХ и да останат да работят в БАН. На тях не им се оказва натиск и ще им бъдат предоставени всички активи, които са им заведени. По същата причина НИМХ не иска от Ръководните органи на БАН да предоставят сграда за колегите от други институти на БАН, които искат да преминат след 01.01.2019 г. към НИМХ", подчертават те.

В съобщението се казва още, че "за "безпрецедентния процес на отделяне на НИМХ" единствено виновни са Ръководните органи на БАН. Ако се проследят техните съобщения за медиите по проблема през последните месеци, може да се види многократната смяна на позициите им и подмяната на фактите".

"Опитите за прехвърляне на „вината“ върху ръководството на НИМХ, а още повече на МОН са похват от други времена", коментират още от НИМХ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!