"Не е оправдано само делото на Цветанов да е публично разпределено"

OFFNews 21 февруари 2015 в 16:24 4011 0

Представляващата ВСС Соня Найденова коментира пред "Дарик", че не намира за оправдано само делото на Цветан Цветанов да е публично разпределено, а това да не се случва с други важни дела.

На въпрос дали одобрява публичното разпределение на делото само на Цветанов Найденова отговори така: "В тази ситуация, в която се намира съдебната власт в момента и всички тези "притеснения", че делата не се разпределят справедливо, може би е оправдано".

Тя обаче допълни, че като юрист не намира за оправдано да се разпределя публично само едно дело за конкретна личност, било то и политически активна и известна. 

Найденова допълни, че има още много други дела, които са значими и се отнасят не за един човек, а за група от хора. Това, че тяхното разпределение не е публично, не ги прави по-маловажни. 

"Хората ще повярват в съдебната система тогава, когато подходът към всички стане еднакъв", допълни Найденова. 

Соня Найденова коментира и имунитета на съдиите и прокурорите. 

"Имунитетът на съдиите, прокурорите и изследователи е една от гаранциите, че те ще вземат своите решения и ще постановят своите актове свободно и независимо от притеснения, че те няма да се харесат някому. Имунитетът не означава, че когато съдията или прокурора вземе решение нe трябва да се съобразява с фактите по делото".  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews