Националният военноисторически музей бойкотира 3 март в знак на солидарност с Украйна

OFFNews 28 февруари 2022 в 15:08 13545 6

Националният военноисторически музей обяви бойкот на 3 март в знак на солидарност с украинския народ.

В съобщение от преди минути НВИМ заявява: 

„Когато в XXI век една държава нахлува в друга, нарушава нейния суверенитет и използва военни средства срещу мирното население, е важно как осмисляме историята и се учим от уроците на миналото. Като институция, която изучава и интерпретира войната, конфликтите и последиците от тях, ние добре знаем колко ценен е мирът. Затова в знак на солидарност към украинския народ и към всички усилия да бъде прекратено безумието на войната Националния военноисторически музей и неговите филиали няма да работят на 3 март.

Планираното за 1 март официално откриване на изложбата „Достойни за свобода“ няма да се състои. Тя ще може да бъде разгледана от 4 март, допълват от НВИМ. 

Не е редно да бойкотираме националния си празник 3 март, но не е и уместно да се изразява такава гореща благодарност на освободителите, каквато сме виждали през годините, коментира вчера председателят на парламента Никола Минчев появилите се призиви да не се чества годишнината от Освобождението официално. Парламентарният шеф няма да се качва на връх Шипка за тържествата там, а ще участва в честванията в столицата, обясни той. 

Бойкот на 3-ти март!, призова днес на страницата си във фейсбук и проф. Ивайло Дичев. 

Партията на бившия здравен министър Петър Москов "Консервативно обединение на десницата" (КОД) поиска преди дни правителството да отмени тазгодишното честване на 3 март заради инвазията на Русия в Украйна. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4038

9

Moirae

28.02 2022 в 23:36

Бойкот и на руските имена на основни булеварди и катедрали!

1414

7

Dido

28.02 2022 в 17:01

То добре като начало,но трябва да сменим и годината - пак 3-ти Март, но 1918.А тия що не искат да махнем и МОЧА или толкова на вътре не им се рови?Щото се искат кохонес за тая работа,нали?

1900

6

Slojno

28.02 2022 в 16:57

Добре, че имаме велики историци в коментарите, които са живели по онова време. И да - имало е украинци загинали за нашата свобода, но вие си лайте, забавно е да четеш коментари от израстнали в панелки тъпигьози, шумни, докато не тропнат и на нашата врата

11178

5

Крушата

28.02 2022 в 16:46

Браво!
Всички българи трябва незабавно да се обеденим, в кауза да сменим датата на националнияни ни празник!
То какво всъщност става на 3 март?
Подписва се един позорен мирен договор, с който нахлулите диви азиатски орди от руски мужици слагат край на многовековното ни мирно съжителство с османците!
Истинският празник трябва да бъде на тази дата - когато със сълзи на очите си празнувахме присъединяването ни, като достоен член Цивилизованиа свят, което беше най-визша наша проява на суверен избор на целия ни народ!

1031

4

Jar

28.02 2022 в 16:37

Хаджииванчовците нямат родина. Царица парица е родът им и родината

-8580

1

Браво!