Намери се лекар за разделянето на сиамските близнаци от Сливен

Мая Младенова Последна промяна на 03 август 2017 в 08:15 13085 1

Снимка Pixabay

Неврохирург в САЩ е готов да оперира 11-месечните сиамски близнаци от Сливен.

Обнадеждаващата новина за семейството на Богдан и Янко Янкови долетя в края на юли след неколкомесечни усилия да бъде намерен специалист, който би се наел със сложния случай.

Близките се надяват Фондът за лечение на деца да поеме разноските по лечението. При положителен отговор пациентите ще заминат в университетската детска болница "Монтефиоре" в Ню Йорк, САЩ, където ги очаква екип от специалисти. Водещият хирург в екипа се е запознал със случая и го е обсъдил с колегите си, а след това е заявил готовност да оперира бебетата. Специалистите на "Монтефиоре" са с богат опит, работили са успешно и по случаи с разделяне на сиамски близнаци. 

"Не мога да повярвам! Сърцето ми се свива, като си помисля, че трябва да прави първия рожден ден в дома (Дома за медико-социални грижи за деца "Вяра, Надежда и Любов" в Бургас, където са настанени децата - б.а.), сподели през сълзи пред OFFNews бабата на бебетата Мария след отговора на американската клиника. Жената разказа, че досега Богдан - здравото бебе, се развивал добре, смеел се, подавал ръце и се радвал на близките си, когато ги види. При последното им посещение в дома обаче детето плачело. Било свикнало повече с персонала отколкото със семейството.

От персонала на дома споделиха, че състоянието на по-здравото бебе се влошава. Братчето му Янко е в мозъчна смърт от самото раждане, липсва мозъчна дейност, детето има и други сериозни здравословни проблеми. Семейството вярва, че единственият начин да се спаси Богдан е операция по разделянето. От клиниката в САЩ дават надежди за спасяване на здравия близнак. Тъй като двете деца са с много общи органи и системи, които няма как да бъдат разделени, усилията ще бъдат вложени да се даде шанс за пълноценен живот на единия близнак. За единадесетте си месеца от раждането двете деца са само в легнало положение, а освен че няма мозъчна дейност Янко е и с по-тежки малформации.

Богдан и Янко Янкови са родени през август 2016 г. от 14-годишна майка от ромски произход. Бащата е неин братовчед. Първоначално лекари уверяват семейството, че на децата ще бъдат направени серия операции у нас. След това обаче било преценено, че това не е възможно. Семейството се обръща към Фонда за лечение на деца. 15-членна комисия от най-добрите медицински специалисти в своите области се произнася, че заради множеството общи органи операцията е технически неосъществима. В интервю за bTV Пенка Георгиева от Обществения съвет към фонда коментира, че проблем е не финансирането, а липсата на специалист. Оттогава надеждите на семейството са насочени към откриването на лекар в чужбина.

"Оставям всичко в божиите ръце. Нека бъде неговата воля", казва бабата на близнаците. Тя силно вярва, че скоро семейството ще може да прибере оперирания Богдан у дома.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови