Награда ще компенсира останалата без стипендия златна медалистка по физика

Александра Маркарян 18 декември 2013 в 13:02 7269 13

Златната ни медалистка по физика Катерина Найденова със съотборниците си.
Златната ни медалистка по физика Катерина Найденова със съотборниците си.

Парична награда за високи постижения в размер на 100 лева ще компенсира лишената от стипендия заради много отсъствия златна медалистка по физика Катерина Найденова.

Това каза за OFFNews директорът на природоматематическата гимназия в Казанлък "Никола Обрешков" Красимир Дамянов. Наградата от гимназията. Отделно Катерина ще бъде наградена и от настоятелството, също със 100 лева.

Дванадесетокласничката не може да получи стипендия за ноември за висок успех в размер на 50 лева заради натрупани над 33 извинени отсъствия заради правилата за получаване на стипендия, приети на основание постановление 33 на Министерския съвет.

Майката на момичето изрази възмущението си от решението. Тя обясни, че Катерина е отсъствала, за да се подготвя за състезанието и че лишаването от стипендия "толерира посредствеността".

Директорът обаче бе категоричен, че няма как да прескочи правилата, защото това би довело до по-лош вариант - след проверка да се окаже, че стипендиантите трябва да връщат пари в училището.

"Катерина е блестящо, красиво, възпитано, умно дете. За съжаление, по силата на нашите правила, нямаме право да й отпуснем стипендия в размер на 50 лева за ноември заради отсъствията, но ще й отпуснем еднократна награда в размер на 100 лева за високи постижения", обясни директорът.

Катерина не е единствената от четиримата ученици в отбора на България по физика, останала без стипендия заради отсъствия. Иван Порязов също няма да получи такава за ноември заради отсъствия, надвишаващи допустимия брой за получаване на стипендия, уточни директорът.

Четирима от петимата участници в отбора на България са от ПМГ "Никола Обрешков". Те са Радостин Димитров (11 клас), Ангел Шерлетов (11 клас), Иван Порязов (12 клас) и Катерина Найденова (12 клас).

Двамата медалисти ще получат награди, като за целта те просто трябва да подадат заявление, за да спазят административния ред, парите са заделени, каза още Дамянов. Той похвали четиримата си ученици като "изключителни млади хора със силни характери и сериозна дисциплина".

 

Отборът ни завоюва голямата отборна награда ГРАНД ПРИ, 1 сребърен и 2 бронзови медала на Международната олимпиада по експериментална физика в Москва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!