Quantcast

Награда ще компенсира останалата без стипендия златна медалистка по физика

Александра Маркарян Последна промяна на 18 декември 2013 в 13:02 6581 13

Златната ни медалистка по физика Катерина Найденова със съотборниците си.
Златната ни медалистка по физика Катерина Найденова със съотборниците си.

Парична награда за високи постижения в размер на 100 лева ще компенсира лишената от стипендия заради много отсъствия златна медалистка по физика Катерина Найденова.

Това каза за OFFNews директорът на природоматематическата гимназия в Казанлък "Никола Обрешков" Красимир Дамянов. Наградата от гимназията. Отделно Катерина ще бъде наградена и от настоятелството, също със 100 лева.

Дванадесетокласничката не може да получи стипендия за ноември за висок успех в размер на 50 лева заради натрупани над 33 извинени отсъствия заради правилата за получаване на стипендия, приети на основание постановление 33 на Министерския съвет.

Майката на момичето изрази възмущението си от решението. Тя обясни, че Катерина е отсъствала, за да се подготвя за състезанието и че лишаването от стипендия "толерира посредствеността".

Директорът обаче бе категоричен, че няма как да прескочи правилата, защото това би довело до по-лош вариант - след проверка да се окаже, че стипендиантите трябва да връщат пари в училището.

"Катерина е блестящо, красиво, възпитано, умно дете. За съжаление, по силата на нашите правила, нямаме право да й отпуснем стипендия в размер на 50 лева за ноември заради отсъствията, но ще й отпуснем еднократна награда в размер на 100 лева за високи постижения", обясни директорът.

Катерина не е единствената от четиримата ученици в отбора на България по физика, останала без стипендия заради отсъствия. Иван Порязов също няма да получи такава за ноември заради отсъствия, надвишаващи допустимия брой за получаване на стипендия, уточни директорът.

Четирима от петимата участници в отбора на България са от ПМГ "Никола Обрешков". Те са Радостин Димитров (11 клас), Ангел Шерлетов (11 клас), Иван Порязов (12 клас) и Катерина Найденова (12 клас).

Двамата медалисти ще получат награди, като за целта те просто трябва да подадат заявление, за да спазят административния ред, парите са заделени, каза още Дамянов. Той похвали четиримата си ученици като "изключителни млади хора със силни характери и сериозна дисциплина".

 

Отборът ни завоюва голямата отборна награда ГРАНД ПРИ, 1 сребърен и 2 бронзови медала на Международната олимпиада по експериментална физика в Москва.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.12 2013 в 22:02

Вие чувате ли се? Разбира се, че няма да получи 50 лв. Такива за правилата. Ще получи 100 лв.!
Кое не ви е ясно?! По правилник имаш ли толкова отсъствия - не вземаш стипендията, ако все пак си ги използвал за нещо положително - вземаш за добри постижения и то 2 пъти по-голяма, както в случая. Изразявате възмущение?! Майка й също?! Айде стига моля ви се... Катето е момиче с ясни цели, но що се отнася до правилника е наравно с другите. Така трябва да бъде и така е, за което поздравления на ръководството.
Българите сме такъв народ, че първо се оплакваме, че не се спазвали правилата, пък после негодуваме срещу спазването им.
Отиването й в чужбина ще е по простата причина, че тук няма къде да се развива повече с нейните знания, а не заради няккви си 50 лв, не ставайте смешни. Момичето има зад гърба си толкова олимпиади, награди и стипендии, колкото половината от вас не могат да си представят, но хубавото при нея е, че обича и иска да покорява нови върхое, да се развива. Ако в България можеше да го направи - сигурно щеше...

19.12 2013 в 08:28

Дано не остане! Пожелавам и да се изучи в чужбина, да постигне големи успехи за радост на родителите и близките си. Успехи, Катерина! Обичаме те!

19.12 2013 в 08:25

Правилно, червеноглав, всичко опира до бумагите. Някой умник ги е написал и после върви се оправяй. У нас навсякъде се държи само на това на хартия всичко да бъде ажур. Разбира се, че ред трябва да има, но трябва да има и по-човешко отношение. Детето може да получи и 1000 евро с закъснение, но обидата ще си остане. На кого ще бъде обидено това умно момиче? На България!!! А защо!

19.12 2013 в 00:06

Ами питайте министерството, защо са такива правилниците - те да отговорят за всички безумни правила в системата.
Браво на момичето!
Но разберете и директора - утре ще дойде някоя "мижитурка" от инспектората и ще ги разпердушини за не спазени правила.
Защото в българското училище за съжаление е по-важно да се поддържа "безупречна" документация, от колкото да има развитие:(((

18.12 2013 в 23:50

Там се бият за такива хора, тук се чудят как по-бързо да ги изгонят. Един физик ако не може да си направи изводите...

18.12 2013 в 16:59

Тва момиче да не му отпусне сега края, като се е видяла с толквоа много пари... Верно само за калулатор ще стигнат. Ебаси наградата, неам думи.

18.12 2013 в 14:47

Ако това не е подигравка. 50 Евро. Може да си купи примерно калкулатор с тези пари. Голяма награда!

18.12 2013 в 14:37

100 лв награда за златна медалистка ? Срам и позор, гавра просто нямам думи. Бягайте таланти от чалгизираната и мутризирана родина.Тук оправия няма. Този народ е осъден на комунизъм.

18.12 2013 в 14:29

Много правилно е постъпил човека. Всеки лае как правилата трябвало да се спазват, а когато някой тръгне да ги спазва, бил лош, държавата била скапана и т.н. Правилата са за това, за да се спазват. Чисто формално, стипендия не й се дължи и когато са писани тези правила, никой не може да предположи или пък не се е сетил, че когато отсъствията са поради еди какво си, стипендия се полага.
Както и да е, нали важен е финала-момичето е заслужило и след като не под формата на стипендия от 50 лв. са намерили начин и ще дадат награда 100 лв.
Станалото според мен няма нищо общо с твърдението, че не си ценим талантите и т.н. И да ги ценяхме и да я наградим в пъти повече, няма как да открием пред такова дете повече възможности нито за работа нито за следване, та примера със Станфорд, както посочихте, си остава.

18.12 2013 в 14:04

Приета е с любимата си физика в Софийския и Московския университети и в Станфордския. Кандидатствала е в Кеймбридж, Харвард!
След такова отношение дали ще остане или върне в България? :)