Надницата за Великден може да е 4 пъти по-голяма

На 4 май с увеличение се заплаща само извънредният трудът

OFFNews 26 април 2021 в 12:09 7014 0

Заради съвпадането на 1 май с Велика събота великденският уикенд ще бъде с един ден по-дълъг. Съгласно Кодекса на труда, когато официален празник съвпадне със събота или с неделя, първият или първите работни дни след тях са почивни.

При работа на неприсъствения 4 май трудът се заплаща с увеличение само ако е извънреден, като увеличението е 75%.

Минимум двойна надница се заплаща на всички работещи на официални празници, каквито са четирите дни за отбелязване на Великден – от 30 април до 3 май. Ако работата на празничен ден е и извънреден труд, то надницата достига четворен размер, тъй като той също се заплаща със 100% увеличение.

Трудът на официален празник, в почивен или неприсъствен ден винаги е извънреден при подневно отчитане на работното време и при ненормиран работен ден. Не е извънреден трудът в празнични и почивни дни, положен по график при въведено сумирано отчитане на работното време. Изплащането на извънредния труд при този режим на отчитане на работното време е в края на периода, за който той е въведен и то с 50% увеличение.

Графикът при сумирано отчитане на работното време трябва да е утвърден за целия период, за който то е въведено. Когато се налага полагане на извънреден труд, той трябва да е възложен с предварително издадена от работодателя заповед.

Информацията е на Главната инспекция по труда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови