МЗХ проверява шеф на горско, наел скъп автомобил с държавни пари за лични нужди

OFFNews 13 юли 2016 в 11:40 5248 1

Министерството на земеделието и храните е започнало проверка срещу директора на Северноцентралното горско предприятие в Габрово Иван Недков, след като репортаж на Нова телевизия показа как той ползва скъп автомобил, взет чрез обществена поръчка, за лични нужди.

Пред журналисти земеделският министър Десислава Танева обясни, че първоначално по "неофициални източници" ръководството на МЗХ е разбрало, че Недков ползва такъв автомобил, въпреки забраната за придобиване на леки автомобили, които не са за обслужване за горско-стопанските дейности. В резултат - ресорният зам.-министър на земеделието забранил автомобила да се ползва, но от репортажа на Нова тв тази сутрин, в министерството разбрали, че Недков все още ползва возилото. 

"Днес на място сме изпратили инспектората и екип, който да провери дали това е факт и въз основа на кое продължава ползването на лек автомобил, негоден да обслужва горско-стопанската денойста на предприятието“, посочи министър Танева. По думите ѝ, ако се установи неизпълнение на разпорежданията на МЗХ, принципалът ще предприеме съответните мерки спрямо директора на предприятието за наказание, включително и отстраняване от длъжността му, според степента на нарушенията. 

Още през ноември горското предприятие пуска обществена поръчка на стойност 60 хил. лева без ДДС за доставка на употребяван автомобил под наем.

Изискванията водят към конкретна марка и модел.

Няколко месеца от горското в Габрово са държали резултата от тази поръчка в тайна, като уж тя бе спряна от Недков.

В репортажа се показва как шефът на горското кара скъпия автомобил без да знае, че е сниман, а запитан има ли такава кола той казва, че няма.

Друг любопитен щрих от разследването на Нова е, че бланката за договора за наем за колата от ноември, е съставен не от горските, а в голяма габровска фирма за търговия с коли, чието име стои на луксозния автомобил.

Реакцията на МЗХ идва със закъснение, като министър Танева продължава и не желае да провери обществените поръчки за скъпите джипове, за които ви разказахме преди няколко месеца.

Автомобилите, уж за скъп ловен туризъм, бяха закупени от фирма, чийто собственик е съученик на Танева от училище.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови