МОН забрани политическата агитация в училища и детски градини

OFFNews 19 октомври 2016 в 17:20 6160 1

Министерството на образованието и науката разпореди на директорите на Регионалните управления на образованието в страната (бившите регионални инспекторати - бел. ред.) да не допускат децата и учениците в детските градини и училищата да бъдат въвличани по какъвто и да е начин в настоящата предизборна кампания за избор на президент и вицепрезидент, както и на предстоящия референдум.

В писмо МОН припомня законовите разпоредби, според които образованието в страната е светско и в него не се допуска налагането на идеологически и/или религиозни доктрини, както и текстовете, които ограничават включването на деца в политическа дейност.

Заповедта е издадена във връзка с мерки, предложени от Държавната агенция за закрила на детето.

Отговорност за недопускането на политическа агитация и политически събития носят директорите. При поява на кандидати за президент или вицепрезидент на територията на училището, директорът ще трябва да се обади в съответното Регионално управление на образованието и да съобщи.

Учениците не следва да бъдат свидетели или неволни участници в съревнованието на политическите сили или индиректно да бъдат използвани за отправяне на послания към обществото, се казва още в писмото към Регионалните управления.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови