Мюсюлманската общност у нас не е заплаха за националната сигурност

OFFNews 03 април 2018 в 20:24 3649 7

Днес Висшият мюсюлмански съвет проведе извънредно заседание в София. Членовете на най-висшия ръководен орган на Мюсюлманско изповедание у нас се събраха за обсъждане на една единствена точка в дневния ред: изказването на прокурор Недялка Попова по отношение на мюсюлманското население в България, в което се казва: „Когато мюсюлманите у нас станат 30 %, държавата ще е застрашена.“

На извънредното заседание е гласувано и отворено писмо, адресирано до висшите държавни и европейски институции и международни организации.

В него се посочва: „Висшият мюсюлмански съвет на Мюсюлманско изповедание в Република България остро осъжда изказването на прокурор Недялка Попова, наблюдаващ обвинител по делото за проповядване на антидемократична идеология, или т.нар. дело срещу 13-те имами.“ 

Членовете на Висшия мюсюлмански съвет окачествяват изказването на прокурор Недялка Попова като "престъпление от омраза срещу всички мюсюлмани в Република България и българските мюсюлмани, живеещи извън страната."

"Изявлението на прокурор Попова не се нуждае от интерпретация – очевидното й разбиране е, че всеки мюсюлманин, който иска да живее и да има деца и внуци в България, ще допринесе процентът на български граждани от мюсюлмански произход да се увеличи, поради което всяко новородено дете на мюсюлманин е заплаха за националната сигурност" -  пише още в отвореното писмо.

Според присъстващите на заседанието "това е внушение на несъществуваща заплаха, че мюсюлманската общност в България представлява опасност за националната сигурност на страната".

Висшият мюсюлмански съвет не е провеждал извънредно заседание от доста време. Осъждаме това изказване на прокурор Попова. Ако не се вземат мерки от страна на съответните държавни институции във връзка с неприемливите думи на прокурорката, ще пристъпим към протестни действия, заяви председателят на ВМС Ведат Ахмед.

На извънредното заседание е решено през следващите седмици - по време на петъчните намази в хутбетата (проповедите) - да се представи проблемът пред обществеността.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13214

7

XR4

05.04 2018 в 19:22

Ерго-с тях можеш да се договориш...

13214

5

XR4

04.04 2018 в 01:40

пп.жокери-шиити, сунити, уахабити...

13214

4

XR4

04.04 2018 в 01:17

qwerty, точно тия на картинката, са ония с които заедно трябва да работим за да не се стига до изцепки.Напъни си малко баката и ще се сетиш защо.

77927

2

El Commandante

03.04 2018 в 21:58

qwerty, хем е така хем не е така.
У нас ситуацията е особена.
За разлика от Западна Европа, където се настаняват радикални отрепки, събрани от кол и въже, в България си има мюсюлманска общност от край време-поколения и поколения.

Тъй че споко.

А ако следиш отблизо как се развива играта в Близкия Изток, особено кво се случва със Сауди, то изглежда че на радикалния ислям лека полека му отминава времето.

Дани да не е временно де.