Министерството на земеделието зове ловците на помощ срещу чумата: Стреляйте по глиганите!

Протестите на кметове и стопани продължават

OFFNews 02 август 2019 в 08:37 4727 5

Ловци, стреляйте по дивите свине, колкото патрони имате, призова зам.-министърът на земеделието Янко Иванов по БНТ. 

Отстрелът на глиганите е една от мерките да се спре разпространението на африканската чума. Въведена е поправка в стратегията, според която ловците ще могат да ползват и кучета, това но само за районите, където не е открита зараза. 

Иванов заяви,че след срещата вчера на министър Танева с кметовете от пазарджишко, са стигнали до взаимен компромис. Кметовете се съгласиха да съдействат за реализиране на мерките, но поискаха отсрочка от една седмица, защото не могат да се организират за такъв кратък срок да унищожат прасетата в личните стопанства.

По смисъла на закона на компенсация подлежат тези, които са официално регистрирани. Но се търси начин да се подпомогнат финансово стопаните, да се стимулират, затова че съдействат за изпълнение на мерките. Експертите от ЕК, които бяха у нас, също са изразили мнение, че трябва да се помогне на стопаните, за да имаме тяхното съдействие. 

Три типа животни са определени като рискови - диви свине, индустриални свине и лични стопанства, уточни Иванов. Този път трябва да постигнем сериозна редукция на популацията на дивите свине, иначе сме обречени на неуспех, каза още той.  По думите му в сивинефермите са били инвестирани много пари в мерки за биосигурност. Това включва и човешкият фактор, който трябва да спазва определени мерки, но някъде се е пропукала системата.

Прасетата от личните стопанства са най-уязвимата група. Тези, които имат прасета са ловци, гъбари, билкари, дървосекачи - те ходят в гората и така могат да пренесат заразата и към домашните прасета, и обратно.

Това което можем да направим, е да разделим тези три групи, за да няма пинг-понг ефект между тях, каза Иванов. 

Всеки иска държавата да взима мерки, за да се справим със заразата, но тези мерки да не се отнасят до него. Няма как - ако искаш да направиш омлет, трябва да счупиш яйцето, коментира зам.-министърът по Нова тв по повод протестите срещу избиването на домашните прасета. 

Министър Десислава Танева отива във вторник в Брюксел, за да договаря помощи за стопаните, не виждам защо се създава напрежение, каза още Янко Иванов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6774

3

ЛАФЪРДИЕВ

02.08 2019 в 10:30

И се запитайте:
И що ли будните ни Джурналисти, Джурналистки, Баджак телевизионерки и пр. дръжки на микрофони не се разходят пак до Странджа..
Па да покажат как СПАСЕНИТЕ овце и кози в Странджа СА СИ ЗДРАВИ. Избитите няма ги, но скритите и те оцеляха.
Остава сега някой да укрие прасе и на Коледа да се окаже, че е здраво.
Разни лоши хора разправят, че при проверките "ветеринарите" влизали по трима. Двама оставали назад, а предният вадел от джоба спринцовка и просто пръскал. След което пробата....
Ама аз не вярвам. Нашите чиновници и в случая ветеринарните доказаха почтеността и професионализма си. Последно с козичките и овцете в Странджа.

6774

2

ЛАФЪРДИЕВ

02.08 2019 в 10:28

Купувате ли си "смядовска" луканка от АРЖЕНТИНСКО МЕСО от Лидъл?.. С етикета Родна стряха...
Но традиционната рецепта е с месо от СМЯДОВСКАТА СВИНЯ!!
А Мирко Мършата с 32 годишното замразено месо от нечий чужд резерв.. Забравихте ли го?
Я си го препомнете, че като виден експертин и той започна пак да работи в новините..
ttps://btvnovinite.bg/1436505337- Prochutoto_strandjansko_prase__zad_reshetki.html .. (Репортаж от 2011-та година.)
И тази статия от 2015 си прочетете: " За едно почти изгубено национално богатство".. http://www.menumag.bg/za-hranata/statii/za-edno-pochti-izgubeno-nacionalno-bogatstvo..
Та след шапа, след още ЧЕТИРИ години чумата сега ще затрива напълно породата..
А в Испания иберийската свиня не спазва изискванията на ЕС.. И си се гледа на свобода.. Ами Унгария с нейната свободно отглеждана свиня, с която вече конкурира испанските деликатеси?
А ние нашите ХУМАННО ЩЕ ГИ ЕВТАНАЗИРАМЕ.. Пърдон - УБИВАМЕ.. И след като "успешно" усвоявахме европари за ЩАСТЛИВО ОТГЛЕЖДАНЕ.

6023

1

proneed

02.08 2019 в 09:07

А прасенцето в парламента? КОЙ ще отстреля?