Министерство на културата: Торент тракерите няма да бъдат забранени

Николаос-Теодорос Цитиридис 03 февруари 2014 в 13:47 9971 15

Торент тракерите не са застрашени и няма опасност от тяхното закриване, криминално преследване на потребители и наказания.

Това заяви в коментар за OFFNews Георги Дамянов, директор на дирекция „Авторско право и сродните му права” към Министерството на културата във връзка с т. нар. договор Пекин и коментарите, че торент сайтове ще бъдат закривани.

В България подобен закон вече важи отдавна и той не се отнася за торентите или сайтовете, от които сваляме данни. В договора от Пекин се защитава предимно правото на актьорите. Изписаното до момента, че ще се закриват торент тракери е невярно. Ратифицарнето на този документ е една чиста формалност, коментираха от МК.

ЧЛЕН 16

Текстът от договора за аудиовизуалните изпълнения, който прави най-голямо впечатление, е чл. 16 ал 1, т2, който гласи:


Договарящите се страни предоставят подходящи и ефективни средства за правна защита срещу всяко лице, което съзнателно извърши някое от следните действия, като му е известно, или по отношение на гражданско-правните средства за защита има разумни основания да се счита, че му е известно, че с действията си ще насърчава, подпомага осъществяването или прикрива нарушения на някое право, обхванато от настоящия Договор:
(i) премахва или променя електронните средства, носители на информация, идентифицираща съдържанието като защитено с права на интелектуална собственост, без правомощия за това;

Според този текст ще се премахват или променят електронни средства, носители на информация, нарушаваща авторското право.

Георги Дамянов обаче увери, че действия като закриването на торент тракери не може да бъде свързвано с този текст.

"Да вземем за пример, че искате да гледате онлайн телевизия, която обаче е защитена от авторско право и за да я гледате, има защита. Ако премахнете тази защита, вие ставате нарушител по този член. Санкции не се предвиждат, като дори няма такива описани в договора от Пекин", заяви Дамянов.

 

Буря в чаша вода

Собтевникът на торент тракера ArenaBG.com Елиан Гешев коментира пред OFFNews, че разчитането на този договор като нова ACTA е несериозно и неподплатено с доводи.

Правата на интернет потребителите ще бъдат защитени, уверен е той.

"Фактът, че споразумението е подписано и от ЕС ме кара на 100% да вярвам, че този документ напълно съответства на достиженията на европейскорто право по отношение на баланса на интересите между автори и потребители. То е една чиста формалност от страна на нашето правителство, което и да е то."

Гешев заяви, че първоначалния прочит на договора и тълкуването за закриване на торент сайтове е "буря в чаша вода".

"Младото и активно общество е много чувствително на тема интернет споделяне. Някой много серизно се опива да разклати тези хора и да напълнят площадите", заяви Гешев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!