Минеков не успя да спаси Тютюневия склад. Бутнаха го, след като си тръгна от Пловдив

Министърът се върна в Града под тепетата в полунощ, но сградата вече я нямаше

OFFNews 02 септември 2022 в 08:38 6762 3

Велислав Минеков

Снимка Снимка БТА/Асен Тонев

Велислав Минеков

Министърът на културата професор Велислав Минеков се завърна по спешност тази нощ в Пловдив във втори опит да спаси Тютюневия склад на бул. "Христо Ботев" 51 и 53. 

Не успя! Оказа се, че веднага след като той си е тръгнал от Града под тепетата, строителната компания е възобновила бутането на на историческата сграда и от нея не е останало нищо.

Вчера министър Минеков бе в Пловдив и бутането на Тютюневия склад, който получи статут на паметник на културата, бе временно спряно.

Заедно с Минеков бяха шефът на Националния институт за недвижимо културно наследство Петър Петров, областният управител Ангел Стоев и шефът на полицията в града Димитър Балев.

Арх. Петров съобщи, че процедурата за Тютюневия град е започнала още миналия октомври. Преди две седмици собствениците и общината са били уведомени, че за 12 сгради на тази територия има заключителна оценка да им се даде статут на паметници на културата, а вчера такъв статут окончателно е даден на Тютюневия склад.

Въпреки посещението на министъра обаче дейностите по бутането на склада продължиха след неговото заминаване. Така се наложи около полунощ Минеков да се върне отново, за да се опита да предотврати случващото се в Пловдив.

Когато министърът е пристигнал на място, сградата вече е била бутната, съобщават от Нова телевизия. Фирмата, наета да събори склада, твърди, че има всички разрешителни.

Започнала е проверка на място започна и Дирекцията за национален строителен контрол. Представител на община Пловдив не е дошъл на място. Отказан е и всякакъв коментар.

Днес пред БНР кметът на пловдивският район Централен Георги Стаменов заяви, че тютюневия склад в Пловдив е бутнат съвсем законно. Той заяви, че Законът при събарянето на тютюневия склад е спазен, а Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерството на културата трябва да намерят нормативната уредба, с която да охарактеризират сградите в Тютюневия град.

Случващото се през нощта в Пловдив бе излъчвано и директно във Фейсбук профила на Министерство на културата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

3

Antares

02.09 2022 в 14:14

Цирк!

22548

2

dolivo

02.09 2022 в 10:00

На Борисов окопаните мутри не можаха ПП да ги бутнат всичките, та така


Внимавайте за кого гласувате, или мутрите ще ви влязат в пейзажа пак, преки министри

Аз очаквам , съд глоби и да построят склада наново по снимки!

12130

1

borisboris

02.09 2022 в 09:07

Ние какви изводи да си правим от тази драматична история?