Местят Всеправославния събор от Истанбул в Крит

OFFNews 27 януари 2016 в 15:15 4255 1

Патриарх Кирил

Снимка ТАСС

Руският патриарх Кирил

Всеправославният събор с участието на представители на всички 15 православни църкви ще бъде на гръцкия остров Крит. Това е съобщил пред журналисти край Женева патриархът на Москва и цяла Русия Кирил, цитиран от ТАСС.

"Съборът няма да бъде в Истанбул. Предлагахме той да е в Атон или на Родос, но патриархът на Константинопол предложи Крит. Островът е под юрисдикцията на Константинополската патриаршия", добавя патриарх Кирил. 

Според него Крит предлага най-добрите условия и там има зала за 400 човека. Съборът трябваше да се състои в Истанбул, като домакин бъде Вселенският патриарх Вартоломей I, но заради усложнените отношения между Русия и Турция мястото ще бъде променено.

За участие във Всеправославния събор в Крит трябва да пристигнат по 24 архиереи от всяка отделна православна църква.  В света те са: Руска, Константинополска (Турция), Александрийска (Египет), Антиохийска (Сирия), Йерусалимска, Грузинска, Сръбска, Румънска, Българска, Кипърска, Еладска (Гърция), Полска православна църква, а също Църквата на Чешките земи и Словакия, както и Американската православна църква.

Висшите клирици все още не са взели решение за датата на провеждането на Събора. Ззасега остава валидна обявената дата 19 юни, неделята на Петдесятница според Юлианския календар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови