Мария Капон: Романът "Тютюн" беше пред очите ни, това е пожар на алчността

OFFNews 23 август 2016 в 10:05 4934 0

Мария Капон

"Изпепелените Тютюневи складове са двете най-важни сгради, емблемата на културата ни, на Пловдив и на благодетеля Кудоглу. Пловдивчани реагирахме толкова емоционално, защото някой се опита да изгори историята ни."

Това каза в ефира на bTV икономистът и политик от Единната народна партия Мария Капон.

Парите от наема на тези две сгради навремето са се давали за подкрепа на народа, основно за здравеопазване, имало е 11 трапезарии в града, за да се хранят бедните, поясни Капон.

По думите й, когато през 2004 - 2005 г. са се продавали складовете, не е имало концепция, никой не си е задал въпроса какво е искал благодетелят.

„Последствията са много, това, което се случва е системна грешка, тя не е само палежът на алчността. Кудуглу показва другият морал. Той иска един различен морал.

Когато ние унищожим културата си, нашите деца нямат бъдеще. Няма никакво значение дали имаме 2 млн. емигранти, ако те нямат земя, защото нашата земя и нашата родина са благодарение на културата ни, на паметта, която имаме, иначе се превръщаме в едни ходещи покемони някъде по света.

За сградата, откъдето тръгна пожарът, районният кмет казва, че собственикът много почтително си е плащал за тротоарно право. Значи те са готови да взимат пари, когато става въпрос за тротоарно право и да ги взимат редовно, но когато става въпрос за контрол, това не го правят. Дори да приемем, че клошарът е виновен, някой е трябвало да види, че тази сграда е безстопанствена”.

Сега идват купищата проблеми – какво се случва с националното културно наследство и става въпрос за обобщения пример, защото Пловдив е България в случая".

Това е огнена клада на алчността. Романът „Тютюн” беше пред очите ни няколко дни”, заяви Капон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови