Лиляна Павлова обеща нови 120 км магистрали през 2015 г.

ОFFNews 01 декември 2014 в 19:24 5796 6

Лиляна Павлова

Нови 120 км магистрали, 44 км нови първокласни шосета и 300 км рехабилитирани пътища от първи, втори и трети клас ще има България през 2015 г. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на форум, организиран от Камарата на строителите в България. 

Министър Павлова посочи, че се работи активно за наваксване на закъснението от 1 година по всички големи пътни проекти, натрупано от предишното правителство, като те трябва да бъдат завършени до края на 2015 г.

Това са автомагистрала „Марица“, лот 4 на „Струма“ както и пътен възел „Белокопитово“ на автомагистрала „Хемус“.

Министърът на регионалното развитие съобщи, че предишното правителство е спряло всякакви плащания за строежа на АМ „Хемус“ в отсечката Шумен - Белокопитово.

„Въпреки че през март 2013 г. бяхме оставили постановление на Министерския съвет за разплащане с изпълнителя, парите са били отклонени и сега ние ще осигурим 40 млн. лв. за разплащане“, заяви тя.

По отношение на магистрала „Струма“ догодина започват търговете за участъците Благоевград - Крупник и Кресна –Сандански от лот 3 с прогнозна стойност от 420 млн. лв.

Лиляна Павлова бе категорична, че още в началото на следващата година ще започне и строителството на автомагистрала „Хемус“. Проектът, заедно с тунела под „Шипка“, са посочени като резервни за финансиране по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“, уточни тя.

„Ако се постигне спестяване на средства от строителството на магистрала „Струма“, който е приоритетен за програмата, те ще бъдат насочени към „Хемус“, заяви Павлова и уточни, че на този етап се търсят резерви и други източници на финансиране.

Плановете са още през януари да бъдат обявени търговете за строителство на 60-километровия участък от Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч.

Строителството може да започне още през лятото на 2015 г. при добро изпълнение на държавния бюджет, като прогнозната стойност е 520 млн. лв. През лятото се очаква да се възложи и проектирането на участъка до Велико Търново, който е с дължината от 23 км. и прогнозна стойност – 529 млн. лв.

При наличие на средства в бюджета могат да се проведат търгове за проектиране на лотовете от Велико Търново до Белокопитово с обща дължина 110 км и стойност 790 млн. лв. още до края на 2015 г.

Павлова посочи още, че през следващата година строителният бранш ще разполага с 2 млрд. лв. за инвестиции.

1.5 млрд. лв. от средствата са предвидени за разплащане по проекти, които се изпълняват в момента и ще приключат през 2015 г.

За нови проекти средствата са 460 млн. лв., при сключване на споразумението с Брюксел за новия програмен период до 2020 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови