Лиляна Павлова обеща нови 120 км магистрали през 2015 г.

ОFFNews Последна промяна на 01 декември 2014 в 19:24 5228 6

Лиляна Павлова

Нови 120 км магистрали, 44 км нови първокласни шосета и 300 км рехабилитирани пътища от първи, втори и трети клас ще има България през 2015 г. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на форум, организиран от Камарата на строителите в България. 

Министър Павлова посочи, че се работи активно за наваксване на закъснението от 1 година по всички големи пътни проекти, натрупано от предишното правителство, като те трябва да бъдат завършени до края на 2015 г.

Това са автомагистрала „Марица“, лот 4 на „Струма“ както и пътен възел „Белокопитово“ на автомагистрала „Хемус“.

Министърът на регионалното развитие съобщи, че предишното правителство е спряло всякакви плащания за строежа на АМ „Хемус“ в отсечката Шумен - Белокопитово.

„Въпреки че през март 2013 г. бяхме оставили постановление на Министерския съвет за разплащане с изпълнителя, парите са били отклонени и сега ние ще осигурим 40 млн. лв. за разплащане“, заяви тя.

По отношение на магистрала „Струма“ догодина започват търговете за участъците Благоевград - Крупник и Кресна –Сандански от лот 3 с прогнозна стойност от 420 млн. лв.

Лиляна Павлова бе категорична, че още в началото на следващата година ще започне и строителството на автомагистрала „Хемус“. Проектът, заедно с тунела под „Шипка“, са посочени като резервни за финансиране по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“, уточни тя.

„Ако се постигне спестяване на средства от строителството на магистрала „Струма“, който е приоритетен за програмата, те ще бъдат насочени към „Хемус“, заяви Павлова и уточни, че на този етап се търсят резерви и други източници на финансиране.

Плановете са още през януари да бъдат обявени търговете за строителство на 60-километровия участък от Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч.

Строителството може да започне още през лятото на 2015 г. при добро изпълнение на държавния бюджет, като прогнозната стойност е 520 млн. лв. През лятото се очаква да се възложи и проектирането на участъка до Велико Търново, който е с дължината от 23 км. и прогнозна стойност – 529 млн. лв.

При наличие на средства в бюджета могат да се проведат търгове за проектиране на лотовете от Велико Търново до Белокопитово с обща дължина 110 км и стойност 790 млн. лв. още до края на 2015 г.

Павлова посочи още, че през следващата година строителният бранш ще разполага с 2 млрд. лв. за инвестиции.

1.5 млрд. лв. от средствата са предвидени за разплащане по проекти, които се изпълняват в момента и ще приключат през 2015 г.

За нови проекти средствата са 460 млн. лв., при сключване на споразумението с Брюксел за новия програмен период до 2020 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.05 2015 в 14:36

Радва ме, че има действащи проекти от национално значение, но изключително ме дразни начинът, по който медиите отразяват новините: "Бойко Борисов дава ......", "Еди кой си обещава...". Правителствата, министерствата и общо взето всеки вид организация се състоят от ХОРА (мн.ч.).От кога работата в екип стана лошо нещо, ако изобщо в България някога е съществувала и възприемана като нещо добро?

18.12 2014 в 21:16

голям залък хапни малка дума кажи.....омръзна ми да я слушам тази невежа госпожа....като грамофонна плоча е,едно си знае баба и се едно и също,а сме най зле на балканските страни,защо не си отвори очите и да поглдне какво правят северните съседи,оправиха си пътищата,то са мапкировки,да не говорим как поддържат зимно време....госпожо отворете си очите и отпушете си ушите ....

02.12 2014 в 01:22

Много гробаджийска измет има тука. По минусчета се познавате :) Цъкайте минуси, тиквоча ще ви даде тиквен медал.

01.12 2014 в 20:43

Това добре, а офроуд отсечката т. нар. магистрала Тракия от София до Пловдив дали ще се ремонтира някога..а дано, ама надали

01.12 2014 в 20:22

Вече не става само с магистрали, искаме и леб

01.12 2014 в 20:10

Асфалт на филийка. Да ви е сладко.