КЗП започва масови проверки на скейтбордове и ролери

OFFNews 29 май 2015 в 22:13 3353 0

Снимка Козата Ани

Комисията за защита на потребителите започва масови проверки на производителите, дистрибуторите и вносителите на скейтбордове, ролери и тротинетки, които да установят дали продуктите са безопасни.

Целта е превенция още в началото на лятната ваканция, през която децата прекарват по-голямата част от времето си навън. При установяване на опасни стоки ще бъдат предприети необходимите мерки за изтеглянето им от търговската мрежа, обясняват от КЗП.

Инспекторите на КЗП ще следят дали предлаганите в търговската мрежа скейтбордове, тротинетки и ролери отговарят на общите европейски изисквания и стандарти.

При скейтбордовете (за деца над 20 кг) дъската трябва да бъде изработена от материали, които не допускат подхлъзване, да няма остри и стърчащи части, а външната й линия да е със заоблени ръбове с минимален радиус 10 мм.

Тротинетките (за лица от 35 до 100 кг) и ролковите кънки (за деца над 20 кг) задължително трябва да бъдат придружени с препоръки за подходящите повърхности за карането им, както и с инструкции да бъде проверено правилно ли е регулирана системата за управление и дали всички съединителни елементи са здрави и надеждно закрепени, допълват от КЗП.

Инспекторите ще проверяват и дали има надпис, че се препоръчва използването на защитно облекло. Търговците ще трябва да представят пред контролния орган документи, че е направена оценка за съответствие с изискванията за безопасност преди пускането на продуктите на пазара.

Експертите на КЗП съветват родителите при закупуване на подобни продукти да обърнат внимание на това дали има подборни инструкции за безопасна употреба, евентуални предупреждения и указания за сервиз и поддръжка. Важно е също да има информация за производителя или вносителя на изделието.

Наскоро председателят на КЗП Димитър Маргаритов съобщи, че в началото на летния туристически сезон ще бъадт направени проверки на безопасността на аквапаркове и атракциони. Инспекторите ще следят също категоризирани ли са хотелите и заведенията в морските курорти и отговарят ли предоставяните в тях услуги на дадената им категория.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!