КЗП спря продажбата на 10 опасни стоки за деца

OFFNews 14 май 2015 в 13:39 2586 0

Комисията за защина на потребителите спря продажбата на 10 вида опасни стоки за деца.

Повечето са детски дрехи - два модела рокли за момиченца до 7 г. са спрени от продажба заради  текстилни колани или връзки със свободни краища, което е недопустимо за толкова малки деца.

Коланите и връзките могат да се увият около детето и да го наранят или да бъдат захванати при слизане и качване в превозно средство, при игра на съоръжения на детски площадки, при каране на колело и др. и да предизвикат инцидент, обясниха от КЗП.

Спряна от продажба е и детска рокля със закрепен украсителен елемент чрез безопасна игла, която създава опасност от убождане.

Поради наличието на връзки със свободни краища, свободни колани, лесно отделящи се дребни елементи (цветя, мъниста, камъчета) са забранени още няколко детски стоки - спортен комплект суичър и панталон, долнище на анцуг, блуза с къс панталон и клин с пришити към него пола и воал.

Забранени за продажба са и два вида декорации – грозд с лесно отделящи се зърна и декоративни топчета, имитиращи желирани бонбони. Тези изделия са рискови преди всичко за децата, тъй като провокират техния интерес и в същото време размерът им позволява да бъдат погълнати, което може да доведе до задавяне или задушаване.

Изтеглен от пазара е и щепсел-разклонител с три гнезда, чиито части под напрежение са откри и достъпни, което създава потенциална опасност от токов удар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови