КЗК глоби таксита "ОН Сититранс", имитирали "За едно евро"

OFFNews 14 октомври 2015 в 14:30 6010 2

Комисията за защита на конкуренцията глоби таксиметровата фирма "ОН Сититранс" заради имитация а таксиметровите услуги, предоставяни от конкурентите им от "За едно евро" ООД.

Санкцията е в размер на 3520 лева (8% от общия оборот на дружеството за 2014 г.). КЗК постанови и незабавно прекратяване на нарушението.

КЗК се произнася по жалба на "За едно евро" ООД, което предоставя таксиметрови услуги у нас от 1999 г.

"За едно евро" ООД притежава комбинирана марка с рег. № 38232, като от 1999 г. тази марка под форма на стикери присъства на предните врати на таксиметровите автомобили. От 2005 г. на задните врати на такситата се поставят рекламни стикери. Предвид дългогодишното присъствие на пазара на таксиметровите автомобили на „За едно евро“ ООД Комисията приема, че външният вид на автомобилите се е наложил на пазара на таксиметрови услуги сред потребителите най-вече с рекламното си лого във формата на печат с две концентрични окръжности, както и с рекламните стикери.

"ОН Сититранс" ЕООД поставя на таксиметровите си автомобили два варианта на стикери с изображения, във висока степен сходни с тези на "За едно евро" ООД.

След съпоставяне на външния вид на таксиметровите автомобили на двете страни в производството Комисията намира, че приликите са достатъчни, за да създадат възможност за заблуда на потребителите относно предложителя на услугата, а присъствието на сходни централни елементи измества вниманието от наличните разлики в и около тези елементи.

При определяне на санкцията КЗК е взела под внимание продължителността на извършеното нарушение от страна на ответното дружество, което продължава повече от четири години, се казва в прессъобщение на КЗК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови