КЗД: Здравният министър да прецизира заповедта за сертификатите, за да обхване всички граждани

Рени Петрова 22 октомври 2021 в 17:40 6183 0

Комисията за защита от дискриминация препоръчва на министъра на здравеопазването да преразгледа и прецизира заповедта си максимално, за да обхване всички или почти всички граждани или ситуации.

В становище на комисията се посочва, че непропорционалното и нееднакво третиране на всички лица, независимо от здравния, имунизационния или какъвто и да било друг статус, чрез въвеждане на изискването за наличие на "зелен сертификат", трябва да бъде съобразено с принципа на пропорционалност, като мерките бъдат навременни, обществено необходими и социално оправдани.

Освен това КЗД обръща внимание на работодателите от сферите, извън посочените в заповедта, да не ограничават правото на труд чрез въвеждане на мерки, които не са обективно оправдани.

Оттам добавят, че правото на живот е основно и неотменимо, като е допустимо в някой случаи защитата му да изисква ограничаването на други права. Това обаче не променя изискването, че мерките следва да бъдат единствено необходимите за ограничаване или предотвратяване на нежеланите ефекти.

Според КЗД е безспорно, че адекватни мерки трябва да бъдат въведени. "Принципът на пропорционалност и съпътстващите го мерки трябва да намерят приложение към отделните групи лица, ползващи се с конкретни и специфични нужди (например противопоказания за ваксиниране, установено преболедуване по друг от приетия със заповедта метод, наличие на антитела без регистрирано заболяване на лицето или лицето да в процес на ваксинационен курс и др.)", допълват от Комисията. 

КЗД подчертава, че за да се избегне дискриминация на неваксинираните, следва да се гарантират универсални, достъпни, навременни и щадящи мерки, които да не предизвикват особена тежест за гражданите както от финансово или социално, така и от времево или друго естество, различно от обикновените ограничения.

Становище е прието от деветчленния състав на Комисията за защита от дискриминация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови