Конституционният съд гледа делото за частната охранителна дейност

OFFNews 02 юли 2018 в 10:41 3137 0

Конституционният съд гледа делото за частната охранителна дейност

Във вторник Конституционният съд ще разгледа делото за Закона за частната охранителна дейност. Делото беше образувано по искане на главния прокурор, който иска да бъдат обявени като противоконституционни текстовете, въвеждащи нов лиценз - охрана на урбанизирани територии. 

С атакуваните от Сотир Цацаров текстове в Конституционния съд е предвиден нов вид охрана - на урбанизирана територия.

Според обвинител №1 текстовете противоречат на Конституцията, в която е посочено, че осигуряването на обществения ред е приоритет на правителството. Според Цацаров текстовете в закона позволяват изземване на функции на МВР от частни субекти. В искането се посочва:

Главният прокурор счита, че с въвеждане на частна дейност за охрана на урбанизирани територии се нарушава конституционно предвидената компетентност на Министерския съвет, уредена в чл. 105 ал. 2 от Конституцията – да осигурява обществения ред. Наред с това недопустимо се засягат /прехвърлят се/ правомощия на държавата, реализирани от МС и конкретно от Министерството на вътрешните работи по опазване на обществения ред и националната сигурност, като тези правомощия се възлагат на търговци.

Според него правото да се сключва договор за охрана на урбанизирана територия от страна на кмета на общината ще постави гражданите в положение на зависимост от неговата воля дали, доколко и чрез кого да се осъществява частна охранителна дейност в съответното населено място.

Законът беше внесен от депутати от ГЕРБ и приет скоростно на две четения въпреки отправените предупреждения от бранша на охранителните фирми, че текстове от него противоречат на конституцията и европейското право. Според новите текстове се въвежда охраната на урбанизирани територии, които са определени като "селищната територия, обхваната от границите на населеното място или селищното образувание (строителните му граници), определени с устройствен план, без да се включва землището“. За осъществяването на тази дейност охранителите ще могат да използват сила и помощни средства, а договорите за охрана ще бъдат сключвани с кметовете на общини. 

Подобно искане към Конституционният съд и със сходни аргументи отправи и президентът Румен Радев. Според държавния глава общественият ред е ценност, която крепи целостта на обществото и дейностите по опазването му трябва да съответстват на нормите на Конституцията и законите, а те поверяват опазването му върху определени органи на публичната власт.

„Държавата няма право да абдикира от грижата за сигурността и спокойствието на хората в населените места, вкл. в т.нар. урбанизирани територии. Възможността, която дава ЧЗОД на търговски дружества да извършват действия по охрана на урбанизирани територии, по същество е отказ от страна на държавата чрез нейните изпълнителни органи да осъществява възложените функции по охрана на обществения ред“, посочва Румен Радев в обръщението си към Конституционния съд.

Вероятно двете искания ще бъдат присъединени към едно дело.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови