Красен Кралев: Скоро кабинетът ще разреши втория лифт на Банско

Симона Костадинова 04 февруари 2015 в 14:36 5589 9

"Съвсем скоро ще излезем с решение, което да успокои жителите на Банско. Решението и становището ни многократно е изразявано ясно и категорично".

Това заяви министърът на спорта Красен Кралев след днешното заседание на Министерски съвет.

Кралев обясни, че се води се диалог между различните министерства, които са ангажирани с въпроса за втори лифт на Банско и според него съвсем скоро ще излязат с положително решение за втори лифт. Той обаче подчерта, че това ще се случи " в рамките на българското и европейско законодателство, което да удовлетворява туризма и спортната общественост".

"Смятаме, че без втори кабинков лифт не може да има ясни условия за ски туризъм и спорт в Банско. Това е лоша реклама за България, тези 45-минутни опашки, които се създават в едни от най-добрите европейски курорти", каза още Кралев.

Той подчерта, че пистите също не достигат и, за да може да бъдем начело и да използваме инфраструктурата, която Банско предлага "трябва да сме адекватни".

"Ако искаме да развиваме туристическата индустрия, ако искаме да развиваме ски спорта във всичките му варианти-професионален и масов трябва да се търси решение и за втори кабинков лифт Банско и за увеличаване на дължината на пистите в страната", добави Кралев.

Министърът на туризма Николина Ангелкова също подчерта, че застава зад изграждането на втори лифт:

"Бих искала да подчертая, че министерство на туризма стои твърдо зад възможностите за втори лифт на Банско- при спазване на всички изисквания на закона и при спазване на националното и европейско законодателство. Смятам, че България трябва да се възползва от потенциала, които има за развитие на планинския туризъм и в частност на ски туризма, които привлича изключително висок клас туристи, както и голфа", каза Ангелкова.

Тя обясни, че вместо да констатираме какво са постигнали другите държави, е редно да видим какво може да постигне страната ни, за да сме на едно от първите места, а не "след време нашите деца да ходят на ски в Турция или Гърция".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!