Красен Кралев: Скоро кабинетът ще разреши втория лифт на Банско

Симона Костадинова Последна промяна на 04 февруари 2015 в 14:36 5002 9

"Съвсем скоро ще излезем с решение, което да успокои жителите на Банско. Решението и становището ни многократно е изразявано ясно и категорично".

Това заяви министърът на спорта Красен Кралев след днешното заседание на Министерски съвет.

Кралев обясни, че се води се диалог между различните министерства, които са ангажирани с въпроса за втори лифт на Банско и според него съвсем скоро ще излязат с положително решение за втори лифт. Той обаче подчерта, че това ще се случи " в рамките на българското и европейско законодателство, което да удовлетворява туризма и спортната общественост".

"Смятаме, че без втори кабинков лифт не може да има ясни условия за ски туризъм и спорт в Банско. Това е лоша реклама за България, тези 45-минутни опашки, които се създават в едни от най-добрите европейски курорти", каза още Кралев.

Той подчерта, че пистите също не достигат и, за да може да бъдем начело и да използваме инфраструктурата, която Банско предлага "трябва да сме адекватни".

"Ако искаме да развиваме туристическата индустрия, ако искаме да развиваме ски спорта във всичките му варианти-професионален и масов трябва да се търси решение и за втори кабинков лифт Банско и за увеличаване на дължината на пистите в страната", добави Кралев.

Министърът на туризма Николина Ангелкова също подчерта, че застава зад изграждането на втори лифт:

"Бих искала да подчертая, че министерство на туризма стои твърдо зад възможностите за втори лифт на Банско- при спазване на всички изисквания на закона и при спазване на националното и европейско законодателство. Смятам, че България трябва да се възползва от потенциала, които има за развитие на планинския туризъм и в частност на ски туризма, които привлича изключително висок клас туристи, както и голфа", каза Ангелкова.

Тя обясни, че вместо да констатираме какво са постигнали другите държави, е редно да видим какво може да постигне страната ни, за да сме на едно от първите места, а не "след време нашите деца да ходят на ски в Турция или Гърция".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.02 2015 в 18:24

Според злите еколози: Министри открито лобират за незаконно строителство в Национален парк Пирин http://forthenature.org/news/3220

04.02 2015 в 18:20

Тоя другар все едно казва - има много построени хотели и за гостите им няма достатъчно писти и лифтове. Банските примати са толкова алчни, че ще дойде момент, когато ще трябва и нова планина да строят.

04.02 2015 в 17:39

Ицко,зелен ти е мозъкът...ако изобщо за теб такова понятие е валидно.Или по-скоро,главътъ е придатък на тролската,вечно отворена за храна,устица сладкопойна.

04.02 2015 в 16:17

Зелените са толкова продажни, че са готови да продадът, и майка си и баща си!

04.02 2015 в 15:43

Аре почна се. На Цекиус Минеос с любов от Боко Маста

04.02 2015 в 15:09

Този и онзи са ви трън в очите, и никой не отчита факта, че пари си трябват за развитието на курортите. Инвеститорите в България не са толкова много, че да оплюваме всеки, който не ни харесва.

04.02 2015 в 15:04

г-н министър дано думите ви скоро се превърнат в действия

04.02 2015 в 14:56

Г-жо Министър,не съм чувал все още,българи да карат ски в Гърция!?
Втори лифт-чудесно.Хората от опашките искат да карат ски,а не да чакат с часове.А и с нищо не са виновни за тукашните бъркотии.
Банско или Бетонско?От където и да го погледнете-зимен Слънчев Бряг.Само че,владетелят е един-"Юлен"на Цеко Минев.Лично Цветанов беше там при миналия им"спонтанен протест"/изцяло спонсориран от Юлен/.После отиде лично Цачева,друсна едно хорце и им обеща.Тъй де,ама Бетонско е тъй свръхзастроено,легловата му база е толкова гиганстка,че щом възникне втори лифт,ще се наложи и трети,а после и десети.Гръмки декларации за"спазване на евро и нашенското законодателство".Че,когато се бетонира и заменяше Морето,не беше ли"спазено цялото световно законодателство"!?Явно е било,след като,Море в БГ не остана,но осъдени за вандализма и безобразията там НЯМА.
Ето защо,съм мнооооого скептичен.Развитие-категорично да.Въпросът е:на каква цена!

04.02 2015 в 14:40

Цеко Минев да не е прехвърлил Банско на ТИМ?