Копривщица и Панагюрище отбелязват 144 години от Априлската епопея без масови прояви

OFFNews 01 май 2020 в 20:17 2639 0

Снимка Копривщица-Koprivshtitsa/Facebook

С поднасянето на венци и цветя, но без традиционния митинг-заря в Панагюрище почитат паметта на героите от Априлската епопея. 144-ата годишнина от Априлското въстание се чества тази година без масови публични прояви.

Спазвайки всички мерки за безопасност, панагюрци ще изразят своята признателност към подвига на априлци, каза кметът на Панагюрище Никола Белишки пред БНР:

"Смятам, че всеки един от нас, от панагюрци, има как тази вечер да разкаже на децата си за историята на своя собствен град, историята на родния си край, и да намери подходящ начин, по който да засвидетелства уважението и паметта на тези, които преди 144 години дадоха всичко, което имаха, за да я има България такава, каквато е днес" - изтъкна кметът на Панагюрище Никола Белишки.

Панихида в памет на загиналите беше отслужена в църквата "Свето Въведение Богородично".

За първи път от 94 години град Копривщица е пуст на 1 май. От близо век местните отдават почитта си към героите на Априлското въстание с историческа възстановка, наблюдавана на живо от българи от цялата страна.

Тази година на Моста на свободата първата пушка няма да гръмне, емблематичната историческа възстановка също няма да се проведе.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови