Конгресът на САЩ одобри близо 40 млн. долара допълнително военно финансиране за България

OFFNews 07 октомври 2022 в 11:09 1555 3

Посолството на САЩ

Снимка Facebook

Посланикът на САЩ в България Херо Мустафа заяви, че САЩ и България са стратегически партньори в сферата на сигурността.

Конгресът на САЩ одобри близо 40 милиона долара допълнително чуждестранно военно финансиране за България, съобщиха от Посолството на Съединените американски щати.

Финансирането е за подкрепа на модернизацията на българските въоръжени сили, за засилване на колективните отбранителни усилия на НАТО в региона и за надграждане на способностите и оперативната съвместимост на България за възпиране и защита срещу повишените рискове за Алианса в региона. 

Оттам отбелязват, че страната ни е предоставила ценна хуманитарна помощ за Украйна и е допринесла значително за колективната отбрана, като е станала домакин на многонационалната бойна група на НАТО. България също така предостави убежище на десетки хиляди разселени украинци.

Посланикът на САЩ в България Херо Мустафа заяви, че САЩ и България са стратегически партньори в сферата на сигурността. "Ние сме по-силни заедно. Това ново финансиране ще ускори ключовите усилия за модернизиране на Българската армия, които са жизненоважни за постигането на целите на НАТО за повишена оперативна съвместимост и по-добра колективна сигурност", добави тя. 

Чуждестранното военно финансиране е част от цялостен пакет за подкрепа, обявен от Държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен на 8 септември. Целта на този пакет е да укрепи сигурността на Украйна и 17 от нейните съседни държави, включително България, които са в потенциален риск от бъдеща руска агресия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

3

Propaganda

08.10 2022 в 11:29

пешо, ами с рептилити ко прайм?

-5489

2

Да ще трябва да местят биолабораториите някъде, ВМА са подписали вече с ВМФ наа САЩ.

2051

1

Propaganda

07.10 2022 в 11:52

САЩ трябва да ни раздаде оръжие.
С него да се дерусофицира.

Кви са тея екземи кат Приднестровието, така кърмено от руските фашаги?
Западно, изправно и добро.

За да се браним от руските нацита!