Комисията за защита от дискриминация към партиите: Език на омраза в кампанията е недопустим

OFFNews 11 март 2021 в 15:00 1914 0

Комисията за защита от дискриминацията препоръчва на партиите, лидерите и кандидатите по места да спазват високите правозащитни стандарти за цивилизована демократична дискусия и публична критика. Езикът на омразата е недопустим в публичната комуникация и ескалирането на напрежение в обществото трябва да бъде избягвано, се казва в позиция на комисията.

"Това касае и предизборното говорене и ангажира политиците към правомерен изказ на техните послания. Така те няма да трансформират дебата в агресивни персонални нападки срещу опонентите си и да създават враждебна, застрашителна среда, нарушаваща правата им", допълват оттам.

От Комисията са категорични, че дискриминацията, тормозът, речта на омраза и идеологиите или дискурсът в предизборни кампании са в противоречие с демократичните принципи и може да подкопаят основните ценности на демократичните държави и конституционните традиции.

КЗД отчита още, че не трябва да се преминава границата между остро слово и слово на омразата. Комисията подчерта, че свободата на изразяване е от основните права на човека, но не е абсолютна.

"В навечерието на парламентарните избори вече се наблюдават наченки на политическо публично слово, които по никакъв начин не съблюдават речевия етикет", пише още в позицията на КЗД.

Според комисията това е период, в който кризата в изказа се задълбочава и не са малко примерите за нарушения на етиката в говоренето, за езикова нетърпимост и обидна лексика.

"Налице е често словесна враждебност между политиците, вместо умело подбрани предизборни послания. В такива случаи ценностните предложения за политики са заменени от враждебна и агресивна лексика срещу политическия опонент, която ескалира до недопустими крайности, дискриминационни прояви и език на омразата", допълват от КЗД.

В своя препоръка за борба с дискриминацията и словото на омраза в предизборните кампании Европейска мрежа на органите за равенство подчертава, че забраната на дискриминация задължава политическите партиите да се въздържат както в програмите си, така и в кампаниите си от използване на дискриминационен език или предлагане на дискриминационни политики.

Особено важно е политиците, като част от това общество, да осъзнаят, че с дела и думи са отговорни за гарантирането на човешките права.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови