Колите паркират по булеварди в дните с мръсен въздух в София

OFFNews Последна промяна на 17 януари 2018 в 15:37 5510 1

Колите да могат да паркират на булеварди - входни артерии на София, по които минава градски транспорт, в дните с мръсен въздух. Така водачите ще могат да оставят автомобилите си на временните буферни паркинги и да продължат с автобус, трамваи, тролеи или метро. 

Това предложение на зам.-кмета по транспорт на Столична община Евгени Крусев одобри транспортната комисия към СОС. Като пример Крусев посочи трилентовия в посока бул. "България" и възможността колите бъдат оставени в дясната лента, преди водачи и пътници в нея да се възползват от трамвай № 7. 

Комисията обаче не прие предложението в центъра на София да се редуват автомобили с четни и нечетни номера, тъй като засега не е решен проблемът с контрола. 

Зеленият билет - еднодневна карта за цялата градска мрежа на цена от лев, ще влезе незабавно в сила, след като мерките бъдат одобрени от СОС на заседанието му на 25 януари. За отпечатването на талоните ЦГМ ще бъде компенсиран от Столична община, заяви председателят на транспортната комисия Екатерина Йорданова. 

Всички коли на Столична община да бъдат подменени с електромобили, за да се даде пример в битката за по-чист въздух, предложи председателят на групата съветници от БСП в СОС Калоян Паргов. Той подчерта, че е необходим екофонд, набраните средства в който да се харчат целево само за подобряване въздуха в столицата.