Кои са най-популярните е-услуги на НОИ

OFFNews Последна промяна на 01 февруари 2021 в 10:36 1177 0

Заявките за достъп до е-услугите на Националния осигурителен институт са достигнали 13,1 милиона през 2020 г., показва анализ на НОИ. 

Нарастването спрямо година по-рано, е около 11%. 

През 2020 г. са заявени над 13 милиона достъпа до е-услугите на НОИ. 

С 3 пъти се е увеличила ползваемостта при административните услуги, предоставяни по електронен път. Ръст с около 7% има при справките, свързани с парични обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване.

Електронните справки относно отпускането и изплащането на обезщетенията за безработицата регистрират най-голямо нарастване в използваемостта сред всички е-услуги на институцията.

През 2019 г. електронните услуги "Справка за изплатени парични обезщетения за безработица" и "Справка за регистрирани заявления за отпускане на парични обезщетения за безработица" са ползвани по около 400 000 пъти, през миналата година заявките за тях достигат съответно 800 и 900 хиляди, което е повече от двойно увеличение.

За поредна година на стабилни нива остава най-популярната е-услуга на НОИ – "Справка за представени в НОИ документи и изплатени обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване (ДОО)". Клиентите отново са се възползвали от нея над 5 милиона пъти. Другата популярна справка – за социално осигуряване по ЕГН, има ръст от 5% и достига до над 2,7 милиона заявки.

Е-услугите на НОИ са повече от 70. Малка част от онлайн справките за осигурените лица са със свободен достъп, за основната част се изисква наличие на персонален идентификационен код, който се издава във всяко едно от териториалните поделения в страната или по електронен път. Само за миналата година броят на издадените кодове за достъп е 173 хиляди, от които издадени по електронен път 3 692 чрез стартирала от края на ноември 2020 г. услуга. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови