Когато всеки си върши работата: Спасяването на една шипоопашата костенурка

OFFNews 20 октомври 2017 в 14:02 2991 0

Снимка Уикипедия

Мъж отива на съд за опит да продаде костенурка от защитен вид, съобщи прокуратурата.

По-интересно в тази история е как хората и институциите, при добро желание, могат да си съдействат, за да имат новините хепиенд. В спасяването на костенурката са се включили наблюдателен гражданин, природозащитна организация, РИОСВ, полиция, прокуратура, а сега наред е съдът.

В края на юни жена прочела в интернет обява за продажба на сухоземна костенурка с цена 199 лева. Тъй като не се посочвало дали костенурката е от защитен вид или не, жената подала сигнал до доброволен сътрудник към неправителствена организация за защита на животните и му препратила обявата. Според експерта публикуваната снимка била именно на представител на защитен вид. 

За да хванат нарушителя, веднага си уговорили среща с продавача пред един от моловете в столицата. След разговора човекът от природозащитната организация се свързал с РИОСВ-София, които от своя страна потърсили съдействие и от 7-мо Районно.

Така нарушителят бил задържан, предал доброволно костенурката, а тя още същия ден била изпратена в столичния зоопарк.

Законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 5 г. и глоба в размер от 5000 лв. до 20 000 лв. за този вид престъпление.

Софийска градска прокуратура (СГП) вече е внесла обвинителния акт срещу Р. Г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови