Кметът на Лозенец: Не знам с кои очи ми искат оставката за детска градина, започната през 2018 г.

OFFNews 20 май 2021 в 13:30 1925 0

Когато заех поста си през есента на 2019 г. живеех с мисълта, че детската градина в „Кръстова вада“ е пред завършване и, честно казано, очаквах единствено поканата за приемане на сградата. Днес Малина Едрева е поискала оставката ми на сесия на СОС поради незавършеното строителство. Не знам с кои очи ми искат оставката за проект, чийто първи срок за завършване е бил през 2018 г. 

Така отговори във фейсбук районният кмет на "Лозенец" Константин Павлов-Комитата на председателя на групата на ГЕРБ/СДС Малина Едрева, която заяви на днешното заседание на СОС: "В „Лозенец“ детска градина за 6 групи трябваше да бъде готова преди година. Това са 150 (сто и петдесет) места. Резонен е въпросът дали да очакваме включване по фейсбук от там? И да, искам оставката на районния кмет Константин Павлов - Комитата". 

В социалната мрежа Павлов обяснява още: 

Припомням - това е проект от 2015 г, обжалван до 2017 г., започнат 2018 г., спрян за 250 дни (!) между средата на 2018 и началото на 2019 г. 

Когато завършването на сградата наближи, се оказа, че пропуски в проекта, приет от предишната администрация, доведе до нужда от изменение в договора и допълнителни дейности, всичко това съпроводено с огромна документална работа, обследвания, изчакване на процедури в Агенцията за обществени поръчки и т.н. 

За щастие, получихме и необходимото финансиране, според мен и поради силния обществен интерес, натиск и протести.

Всичко това направихме в ситуация на пандемия, когато имаше седмици наред, в които работници масово отсъстваха от работните си места, а правилата се променяха непрекъснато. 

В момента сградата е на финалната права и - ако доставките на последното оборудване дойдат навреме, сградата ще бъде завършена през юни, а през септември ще може да приеме първите си обитатели. 

На снимките виждате завършените помещения, детски площадки, озеленяване, санитарни възли и платформата за хора с увреждания, която трябва да бъде монтирана днес. 

Да добавя и че голямата община възприе под една или друга форма идеите на „Демократична България“ от предизборната програма за решаване на проблема с местата в детските градини не само със строителство на нови сгради, но и с по-гъвкав подход - с ваучери за неуспешно класираните, с възможност за настаняване на детски заведения в партерни етажи на сгради, с намалени отстояния от имотните граници, които ще позволят облекчаването и постепенното решаване на въпроса. 

Добра стъпка беше и решението на правителството за ударно финансиране на сгради и разширения на детски заведения. Следвайки обещанията на правителството за финансиране, в Лозенец подготвяме и три разширения на съществуващи сгради на детски градини за най-малко 6 групи. Ето че можело. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови