Кастро и Тодор Живков в Ямбол, 1972 г. (снимки от архива)

OFFNews 02 декември 2016 в 10:32 21655 3

Снимка Държавен архив Ямбол

Държавният архив на Ямбол пусна интересни снимки от посещението на кубинския лидер Фидел Кастро, който почина на 26 ноември на 90-годишна възраст.

През 1972 г. Фидел Кастро е бил на официално посещение в Ямбол и представи снимките. На тях Кастро е придружаван от Тодор Живков.

Кастро управляваше страната при еднопартийна система почти половин век преди да предаде правомощията си на брат си Раул през 2008 г. Поддръжниците му го наричат "човека, който върна Куба на хората", докато опонентите му го винят за бруталното смазване на опозицията на Острова на свободата.

През април т. г. Кастро произнесе последната си реч по време на конгрес на комунистическата партия. Той отбеляза, че вече е в напреднала възраст, но категорично отбеляза, че концепцията на кубинския комунизъм продължава да е валидна и че хората в Куба "ще бъдат победители".

Една седмица продължават и церемониите в памет на Фидел Кастро. Куба е обявен национален траур до 4 декември. Спектаклите и други масови прояви са анулирани.

След като преминат дните на траур, повечето дисиденти планират да подновят борбата срещу режима на Раул Кастро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12090

2

Dimitar Gurkov

02.12 2016 в 19:52

Имам неколко познати ... един женен за кубиннка, други двама са от там, неколко дето са работили на острова. Странното, е че някои от тях се оплакаха, че не са имали достъп до техника, други, че им е лабав асортимента в магазина, но всички са съгласни, че Куба е най-спокойното място за живот което знаят. Та в таз връзка чесън, май там не е чак толкова зле (по-онзи ден си купих билетче, за самолетче, за разходка, да видя кубинска котка). Па мой да пушна и пура, в компанията на бухтилка с ром, па мой ми стане весело на шнура, щот съм тоя регион. Незасегнат от неолиберали ... (точките са псувни, малко са, но имат само символичен характер)
 
X

Да помогнем на украинските деца!