Седмица церемонии в памет на Фидел Кастро

OFFNews 28 ноември 2016 в 08:49 3928 6

Една седмица ще продължат церемониите в памет на Фидел Кастро. Бащата на Кубинската революция почина в петък на 90-годишна възраст.

Първата церемония е днес на Площада на Революцията в Хавана. Очаква се хиляди кубинци да се съберат там, за да отдадат почит на Кастро. Церемониите ще приключат в неделя, когато ще бъде погребението в Сантияго де Куба, Източна Куба.

На Площада на Революцията Кастро произнасяше своите речи, в които често критикуваше САЩ.

Урната с праха на Кастро ще бъде поставена в намиращия се на площада мемориален комплекс на Хосе Марти и ще остане там и утре. Огромен портрет на Кастро беше поставен върху девететажната фасада на Националната библиотека в северната част на площада.

Куба е обявен национален траур до 4 декември. Спектаклите и други масови прояви са анулирани. Бейзболните мачове отменени. Дискотеките затворени. Забранена е продажбата на алкохол. Повечето ресторанти съкратиха работното си време. В Хавана има дискретно присъствие на полиция.

След като урната с праха на Кастро остане за два дни в Хавана за поклонението, тя ще бъде пренесена оттам до Сантияго де Куба. Тази траурна процесия ще премине през 1000 километра, през 13-те от 15-те кубински провинции от сряда до събота. По този начин ще бъде възпроизведен, но наобратно маршрутът, по който през януари 1959 г. премина походът на свободата. Тогава кубинските революционери победоносно извървяха пътя от Сантяго де Куба до Хавана и свалиха режима на диктатора Фулхенсио Батиста, припомня ТАСС.

На 3 декември, когато тленните останки на Фидел Кастро, бъдат докарани в Сантяго де Куба, там ще има възпоменание на площад "Антонио Масео".

Погребението на 4 декември ще е на местното гробище Света Ифигения.

Днес и на 4 декември едновременно в провинциите Хавана и Сантяго де Куба ще бъдат произведени 21 артилерийски салюта в памет на Фидел Кастро.

След като преминат дните на траур, повечето дисиденти планират да подновят борбата срещу режима на Раул Кастро.

В посолството на Куба в София ще бъде поставена книга за съболезнования.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

3

El Commandante

28.11 2016 в 09:57

Като Хаити?
Или Доминикана?
Или дори Пуерто Рико?

13056

2

Какавидков

28.11 2016 в 09:49

Куба от гето ще стане един истински рай.

77927

1

El Commandante

28.11 2016 в 09:17

"След като преминат дните на траур, повечето дисиденти планират да подновят борбата срещу режима на Раул Кастро"

Няма никакво съмнение че в мрачните подземия на Дьорд Антихриста вече се коват плановете за Америка за Куба, Протестна Кубинска Мрежа, Хавански Козяк и тям подобни.
 
X

Да помогнем на украинските деца!