Как да намалим разходите за енергия с топлоизолация

OFFNews 03 февруари 2024 в 08:30 2639 0

МЕ с насоки за топлоизолация

Снимка pexels

Насоките са част от онлайн кампанията под наслов Енергийната ефективност: по-ниски сметки, по-топли домове

В поредицата от съвети за намаляване на разходите на домакинствата Министерството на енергетиката дава примери за ползите от топлоизолацията. 

Насоките са част от онлайн кампанията под наслов „Енергийната ефективност: по-ниски сметки, по-топли домове“, с която министерството дава кратки съвети за подобряване на енергийната ефективност от страна на домакинствата.

По време на кампанията от МЕ обясниха къде може проверим онлайн колко енергийно ефективни са уредите ни, както и как да намалим разхода на енергия от хладилника, от пералнята, от бойлера, от съдомиялнатаосветлението и радиаторите.

Ето и какви съвети дават от Министерството на енергетиката, свързани с топлоизолацията: 

Оттам обясняват, че при обновяване на дома, трябва да се добави топлоизолация.

  • Ако планирате обновяване на дома си, помислете за добавяне на топлоизолация. Допълнителните разходи ще се изплатят с времето, а ползите ще са големи, защото изолацията на сградата има най-голямо влияние върху консумацията на енергия за отопление.
  • Освен значително намаляване на разходите за отопление, при по-ниски температури през зимния сезон ще се повиши нивото на комфорт в помещенията, благодарение на по-топлите повърхности на изолираните строителни елементи.

Друго важно нещо е да не се допускат топлинни мостове.

  • Добрата топлоизолация не трябва да има празноти или зони, които са с различен материал от топлоизолационния, защото тогава се получат т.нар. „топлинни мостове“.
  • Това повишава разхода на енергия, както и риска от поява на плесен.
  • За да се осигури ефективна изолация, тя трябва да се монтира от външната страна на стените на вашата сграда.

От МЕ съветват още таваните да бъдат изолирани.

  • Сравнително лесно е да се изолират таваните на последния етаж, дори и в сгради с фасади в лошо състояние. Вложените инвестиции се изплащат бързо, тъй като най-много топлина се губи през покрива.

Не допускайте загуба на топлина през прозореца, призовават от енергийното ведомство. 

  • При подмяна на прозорците, не забравяйте да разгледате енергийната ефективност. Съвременните прозорци с троен стъклопакет и изолирани рамки позволяват по-малка загуба на топлина от тухлена стена с дебелина 60 см. и дори могат да спестят повече енергия.
  • Важно е да се убедите, че прозорците се затварят плътно след монтажа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!