Как да изберем доставчик на соларно оборудване

Вижте шест съвета от експертите от „АмонРа Енерджи“

OFFNews 14 октомври 2022 в 12:00 37562 0

АмонРа Енерджи

Инвестициите във възобновяеми източници на енергия постоянно нарастват през последните 10 години. Напоследък това се дължи и на високите цени на електроенергията. При добро проектиране, един фотоволтаик на покрива може да покрие до 100% от консумацията на енергия за домакинството. Подобно вложение води не само до спестявания, но също така независимост и приходи.

На какво да обърнем внимание, когато избираме соларни панели за покрива на нашата къща или за соларна централа? Как да изберем най-подходящия доставчик? Вижте съветите на експертите от „АмонРа Енерджи“. Компанията е сред водещите вносители на соларно оборудване от най-добрите световни производители, като специализира в бързите доставки, инсталирането и проектирането на фотоволтаични инсталации и централи.

Опитът, експертизата и репутацията на доставчика

Възможно е вече да сте пробвали да си поръчате различни елементи на една фотоволтаична система директно от световния й производител. Но без особен успех – цените са по-високи от прогнозния ви бюджет, доставките се бавят неимоверно дълго, а когато най-накрая поръчката ви е изпълнена, се оказва, че заради липсващ болт не можете да сглобите своята соларна система. Или че няма кой експерт да ви обучи как правилно да работите с нова за вас марка.

Затова, ако решите да се спрете на доставчик на соларно оборудване, вижте първо какъв е неговият опит в енергетиката, има ли изпълнени проекти, има ли доволни клиенти или е фирма, която е била създадена само защото е модерно да се инвестира в соларна енергетика. Освен това, колко човека е екипът на фирмата, която ще достави оборудването ви, има ли хора, например, които се грижат за сервизната поддръжка, отговарят за склада с нужните наличности, за връзките с партньорите в чужбина, въобще разполага ли със специалисти, които ще ви отделят нужното време, за да не се налага да чакате с месеци, докато дойде време за вашия соларен проект.

Репутацията на доставчика е важна, защото тя се взема предвид при решението на една банка дали да ви отпусне кредит или не. В момента най-лесен и бърз начин за обезпечаване на соларната ви система е банково финансиране. Банките имат програми за отпускане на кредити за зелена енергия при преференциални условия, като съфинансирането може да бъде от 5 до 20%.

Екипът на АмонРа

Какво има в наличност

Когато избирате доставчик на соларно оборудване, добре е да проверите какво точно предлага. Само панели и инвертори или има постоянна наличност на всичко, необходимо за една соларна инсталация? Например покривни конструкции, горивни клетки, батерии, структури и компоненти за сглобяване, свързване, монтаж. В кой сегмент от пазара предлага оборудване: residential – от 30 до 50 KW, сommercial – от 50 KW до 2 MW, utilities – големи промишлени паркове за производство на енергия или за всички? Ако сте по-голям инвеститор, разберете дали има собствени модели на системи за съхранение на енергия. Също така, къде складира оборудването, което ви е нужно – в България, в близки дестинации като Гърция и Румъния или...в Китай. Ако трябва, посетете базата и се уверете със собствените си очи, че това, което пише на сайта, действително е налично.

Сроковете за доставка

Преди да одобрите офертата на доставчика, обърнете особено внимание на сроковете за доставка на избраните от вас компоненти. Има фирми, чиито поръчки се изпълняват от 370 до 500 дни. Преценете доколко тези срокове отговарят на вашите планове. Или ще ви доставят стоката до която и да е точка в България броени дни след като сте направили поръчката.

Кои марки поддържа на склад и какво е тяхното качество

Следващата важна стъпка е да проверите какви марки оборудване се предлагат. Две от най-достоверните независими класации в соларната енергетика са на Bloomberg New Energy Finance и на Wiki Solar. За да влезе една соларна марка в т.нар. първи стълб от соларната енергетика, тя трябва да отговаря на куп изисквания – например, да има успешни utility проекти в света с външно финансиране, качествени продукти, голям производствен капацитет, да мине през всички независими тестове преди и по време на производството и т.н. Вижте дали световните производители на марките, които предлага вашият потенциален доставчик, присъстват в някоя от тези две класации, на кое място са, от коя година са сертификатите им. Ако пък някоя от тези марки е извън бюджета ви, разберете дали доставчикът може да ви предложи друго подходящо решение – микс от компоненти с добро съотношение цена-качество.

Обучение за работа с оборудването, сервиз, гаранции

При избора на доставчик трябва да се вземе предвид и какви са гаранциите на оборудването, което предлага. Стандартът е да се дават гаранциите на производителите, като при панелите и инверторите този срок е добре да е минимум 10 години. Има значение дали доставчикът предлага техническа поддръжка и сервиз, както и обучение – на вас, на вашите екипи, ако сте инсталатор, или на фирмата, която сте избрали да реализира проекта ви.

Съотношение качество-цена

Изберете доставчик не само по препоръките, опита, сроковете за доставка, но и по съотношението цена-качество. Наложилите се доставчици ще ви предложат по-добра цена заради обемите поръчки, които правят, и заради мащаба, с който работят, отколкото ако директно опитате да поръчате от световен производител. Не пречи да опитате, разбира се, стига да имате свободно време в излишък и много много търпение.

„АмонРа Енерджи“ е един от водещите доставчици на Балканския полуостров на фотоволтаично оборудване от най-добрите световни производители. Осигурява постоянна наличност на всички компоненти за изграждането на една система или централа и изпълнява поръчки „от днес за утре“. Фирмата е логично бизнес разширение на дейността на „Централна енергоремонтна база“ ЕАД – предприятие със 75-годишна експертиза в енергетиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки