Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Кадри от дрон показаха засилено строителство на Иракли (видео)

OFFNews 07 април 2016 в 15:11 11252 17

Кадри от дрон заснеха как на живописния плаж в Иракли в момента тече усилена строителна дейност.

Кадрите са изпратени до Нова телевизия и на тях се вижда строежът, който е на метри от плажа.

"Заснех това вчера. Докато отивах към плажа, се разминах с няколко камиона със строителни материали. Когато започнах да си разопаковам дрона от чантата, дойде един пазач и ми каза, че е забранено да се снима. Когато го питах кой му е забранил, той отговори, че заповедта идва от концесионера на плажа", разказва заснелият видеото Кирил Йорданов.

От регионалното министерство коментираха, че след проверка по сигнал през 2013-а са издадени две заповеди за спиране на строителството на Ваканционно селище, Ваканционен клуб и басейни в два имота в местност „Кладери”, землището на с. Емона. Впоследствие обаче тези заповеди са били обжалвани и отменени.

"В крайна сметка разрешенията за строеж са влезли в сила, което значи, че разрешените строежи са законни", подчертават от министерството.

Председателят на комисията по регионално развитие в парламента Найден Зеленогорски поиска директорът на ДНСК да започне моментална проверка по случая.

"Щом има такъв сигнал, че се извършва усилена строителна дейност на плажа на Иракли, директорът на ДНСК трябва да незабавно да провери ситуацията и да се обяви има ли незаконно строителство", категоричен бе Зеленогорски. Той добави, че лично ще проведе телефонен разговор с директора на ДНСК, за да се увери, че се осъществява стриктен контрол по изпълнението на закона.

Строежът не е от вчера, категорични са от институциите. От ДНСК поясниха, че проверка на строителството е извършена още през 2013 г. Тогава са издадени две за спиране на строителството на „Ваканционно селище, Ваканционен клуб и басейни в два имота в местност „Кладери”, землището на с. Емона, община Несебър“. Те са обжалвани и през ноември и декември, същата година, Административният съд в Бургас ги определя като нищожни. Причината е, че вещите лица са определили строежите като пета категория, които не попадат в компетенциите на строителната инспекция. Обектите в тази категория попадат в правомощията на общинската администрация, в случая – Несебър. От ДНСК припомнят, че след протест на прокурор, през март, също 2013 г., разрешенията за строеж са обявени за нищожни. И двете заповеди за това отново са отменени от Административният съд, което, на практика, ги прави законни.

Инвеститорът, който изгражда ваканционния имот в местността „Кладери“, отказа коментар по темата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!