Ексклузивно От четвъртък навсякъде на закрито само със зелен сертификат

Кадри от дрон показаха засилено строителство на Иракли (видео)

OFFNews Последна промяна на 07 април 2016 в 15:11 10468 17

Кадри от дрон заснеха как на живописния плаж в Иракли в момента тече усилена строителна дейност.

Кадрите са изпратени до Нова телевизия и на тях се вижда строежът, който е на метри от плажа.

"Заснех това вчера. Докато отивах към плажа, се разминах с няколко камиона със строителни материали. Когато започнах да си разопаковам дрона от чантата, дойде един пазач и ми каза, че е забранено да се снима. Когато го питах кой му е забранил, той отговори, че заповедта идва от концесионера на плажа", разказва заснелият видеото Кирил Йорданов.

От регионалното министерство коментираха, че след проверка по сигнал през 2013-а са издадени две заповеди за спиране на строителството на Ваканционно селище, Ваканционен клуб и басейни в два имота в местност „Кладери”, землището на с. Емона. Впоследствие обаче тези заповеди са били обжалвани и отменени.

"В крайна сметка разрешенията за строеж са влезли в сила, което значи, че разрешените строежи са законни", подчертават от министерството.

Председателят на комисията по регионално развитие в парламента Найден Зеленогорски поиска директорът на ДНСК да започне моментална проверка по случая.

"Щом има такъв сигнал, че се извършва усилена строителна дейност на плажа на Иракли, директорът на ДНСК трябва да незабавно да провери ситуацията и да се обяви има ли незаконно строителство", категоричен бе Зеленогорски. Той добави, че лично ще проведе телефонен разговор с директора на ДНСК, за да се увери, че се осъществява стриктен контрол по изпълнението на закона.

Строежът не е от вчера, категорични са от институциите. От ДНСК поясниха, че проверка на строителството е извършена още през 2013 г. Тогава са издадени две за спиране на строителството на „Ваканционно селище, Ваканционен клуб и басейни в два имота в местност „Кладери”, землището на с. Емона, община Несебър“. Те са обжалвани и през ноември и декември, същата година, Административният съд в Бургас ги определя като нищожни. Причината е, че вещите лица са определили строежите като пета категория, които не попадат в компетенциите на строителната инспекция. Обектите в тази категория попадат в правомощията на общинската администрация, в случая – Несебър. От ДНСК припомнят, че след протест на прокурор, през март, също 2013 г., разрешенията за строеж са обявени за нищожни. И двете заповеди за това отново са отменени от Административният съд, което, на практика, ги прави законни.

Инвеститорът, който изгражда ваканционния имот в местността „Кладери“, отказа коментар по темата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.04 2016 в 12:12

И съмнения в НЕЗАКОННОСТТА на този коптор няма никакви!

https://goo.gl/zhPkRT

09.04 2016 в 12:09

Владо Каролев харесва това.


И роско чехльов! И той харесва това. Нали и неговия коптор е изцяло на държавната крайбрежна ивица. И е изцяло незаконен!

09.04 2016 в 11:09

Ами това са тея дето си мислят че като построят хотел някъде, туристите от само себе си ше идват там на тълпи. Същинската работа почва после...И бетонизацията от там идва.Горкото ни Черно море.

08.04 2016 в 05:28

"Навсякъде бясно развитие, ракоподобен растеж. Булдозери разораваха зелените гори и трупаха ненужното на клади, да бъде изгорено. Старите кофражи, в които са изливали бетона, се издигаха на купища от сиви стени. Защо напредъкът прилича толкова много на разрушение?"

Джон Стайнбек
"Пътешествия с Чарли"

08.04 2016 в 01:28

XXX ти явно предпочиташ голи и надрусани англичани, защото това ще са "богатите" уристи, които ще дойдат в поредния бетонен коптор. А точно за тези земи по морето, поземлените комисии действаха толкова законно че не е истина

07.04 2016 в 23:55

Тия боклуци просто няма да се спрат докато не налапат последното парче от България. Няма съд, нама закон, няма държавен служител. Всичко е тяхно. А протестирането изглежда жалко. Такива нагли лайнета само трошене и бой може да ги спре.

07.04 2016 в 23:03

ууу 07.04 2016 в 17:18 4
Не знам кой е глупака!
Тези хипари палаткаджиите, които се развяват там голи и надрусани с тъпите си протести развалят перспективния бизнес на законните собственици на земята, който може да привлича богати туристи от Западна Европа и да осигури поминъка на хората от околността.
Вземи и започни да използваш онова нещо в главата ти, което му викат мозък!

07.04 2016 в 22:27

Явно предстои да се гласува някакъв скандален закон/заем или просто да се заметат връзките, които свързват управляващи с Панама. Винаги се активизират в защитените територии с цел отвличане на вниманието.

07.04 2016 в 22:06

Кирил дали е веган.

07.04 2016 в 22:05

Чрез бетониране, държавата се бори срещу напастта на палатките - като бетонираш плажа няма как онези престъпници, палаткаджиите да си забият колчетата.