Изсипали азотен тор в морето заради погазени инструкции, провали се опит за изтегляне на кораба край Яйлата

Рени Петрова 28 септември 2021 в 13:50 4733 1

Снимка БТА/Димитър Апостолов

Безуспешен опит за изтегляне на заседналия край местността Яйлата кораб направиха днес морски влекачи, изпратени от Варна, съобщава БНР. Корабът бе освободен от укрепителните въжета в очакване към двата влекача да се присъедини трети. Прогноза за дъжд обаче осуети акцията час след началото ù. Очаква се тя да бъде предприета утре.

По-рано днес претоварването на 3000 тона от "Вера Су" беше временно спряно заради технически проблем на машината за препакетирането на азотен тор. Тази нощ около 500 тона бяха претоварени, но бяха изсипани в морето. РИОСВ потвърди, че част от товара е паднал в морето и министърът на околната среда издаде заповед за спиране на акцията заради опасността от замърсяване на акваторията на Черно море. 

Екоминистерството побърза да се разграничи от първата акция с думите, че не е одобрявало използвания метод на претоварване.

На вчерашна среща с отговорните за аварийно-спасителните действия институции бе решено 700 тона от насипния товар на кораба да бъдат пакетирани в чували от по един тон. Той трябваше да бъде транспортиран с баржи при засилени мерки за безопасност за морската околна среда.

Предложеният от "Морска администрация" и одобрен от МОСВ метод е бил за разтоварване чрез платнени денкове, които се пълнят от грайфер на борда на кораба чрез специално съоръжение (фуния) и пренасянето им с кран до баржата. На срещата подчертали, че между кораба и баржата трябва да бъде опънато платно, което да предотврати евентуално замърсяване. В започналата вчера вечерта операция са били приложени коренно различни действия от одобрените, гневят се от министерството.

"Вера Су" заседна край местността "Яйлата" на 20 септември. Няколко дни по-късно независим водолаз взе проби от зоната на носа на кораба, където по думите му вече има изтичане на азотна тор. Ден след това и от МОСВ взеха проби от водата, които установиха, че има замърсяване

Министърът на транспорта Христо Алексиев издаде заповед, според която корабът трябва да бъде освободен безопасно. "Вера Су" ще бъде задържан от държавата, докато собственикът и застрахователят не платят разноските за освобождаването му. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови