Измъчвали жестоко св. Гликерия заради вярата й

OFFNews 13 май 2021 в 06:06 1418 0

Църквата почита днес света мъченица Гликерия. 

Тя била дъщеря на знатен римски сановник и приела християнската вяра след смъртта на родителите си. По времето на гонението на християните при император Антонин (138–161 г.) тя увещавала всички към твърдо изповядване на вярата. Като се явила веднъж в идолското капище по време на едно езическо тържество, тя чрез молитва строшила идола и по заповед на един от началниците била затворена в тъмница. Предлагали й да се отрече от християнската вяра и след като тя отказала, предали я на страшни изтезания и отново я затворили, като я обрекли на изтощение от глад и жажда.

След известно време управителят заповядал да я отведат в град Ираклия, където отново я подложили на най-ужасни изтезания. Светата девойка всичко понасяла търпеливо. Тъмничният стражар Лаодикий, свидетел на нейните страдания, познал Бог и бил посечен с меч като християнин.

Гликерия пък била хвърлена на зверовете в цирка, но животните кротко легнали до мъченицата и само се умилквали около нея. Като благодарила на Бог за всички негови милости, девойката молела за смърт и тихо предала душата си Богу.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови